Cauze mai puțin cunoscute ale durerilor de spate. Cum dinţii strâmbi îți modifică postura

Data actualizării: Data publicării:
femei oameni pe strada bucuresti romania_shutterstock_284113175
Foto: Shutterstock

Durerea de spate a ajuns să ne însoțească orice am face, zi de zi. De multe ori nici medicamentele nu își mai fac efectul, dar asta pentru că nu am descoperit adevărata cauză a durerilor.

Sedentarismul nu ţine cont de vârstă

Sedentarismul îmbolnăveşte mai repede decât am crede şi nu ţine cont de vârstă.

Dr. Georgiana Tache - medic primar recuperare medicală: Discopatia, lombalgia, spondiloza cervicală, este o paletă mare de categorie de diagnostice care actualmente se stabileşte nu numai la persoane vârstnice, la absolut toate persoanele active, indiferent de vârstă, începând cu 24-25 de ani.

Stresul, fumatul şi obezitatea contribuie la apariţia durerii de spate. Afecţiunea poate aparea însă şi din cauza unei posturi greşite.

Dr. Irina Dumitra-Gaiu - medic medicină sportivă și posturologie: Există studii făcute care îmi arată mie că dacă o persoană are centrul de greutate deplasat în faţă, poate să prezinte dureri la nivelul gleznelor, la nivelul genunchilor, la nivelul şoldurilor, la nivelul spatelui de la nivel lombar, dorsal, cervical, iar la o persoană care are centrul de greutate deplasat posterior pe spate, prezintă mai ales dureri la nivel lombar. Acolo se accentuează durerile pentru o persoană care calcă cu tărie pe călcâie.

Piciorul plat şi dinţii strâmbi modifică postura

Spre surprinderea multora, în spatele poziţiei incorecte pot fi şi probleme ale ochilor, dar şi ale danturii.

Dr. Irina Dumitra-Gaiu, medic medicină sportivă și posturologie: Există o legătură între postură şi ocluzia dentară. O persoană care nu calcă OK pe dinţi modifică şi postura şi poate să dea dureri de cervicală.

Postura se poate testa cu ajutorul posturologiei, o ştiinţă nou apărută în România, care determină starea coloanei vertebrale.

Soluții pentru durerile de spate

Dr. Irina Dumitra-Gaiu, medic medicină sportivă și posturologie: Merge pe o platformă de baropodometrie, stă pe ea şi se fac anumite calcule. Îmi adaugă la examenul clinic cam 50% din informaţiile de care am nevoie. Eu pot vedea anumite lucruri, platforma mi le poate confirma sau infirma şi îmi poate adăuga informaţii noi.

Problemele mai ușoare, descoperite la timp, pot fi rezolvate cu exerciții de recuperare medicală, fizioterapie ori masaj terapeutic.

Dr. Georgiana Tache - medic primar recuperare medicală: Masajele, indiferent cum se numesc, au efecte benefice datorită faptului că receptorii sunt excitaţi şi transmit altfel de impulsuri, astfel încât modulează starea de contractură musculară şi implicit durerea.

Utile sunt şi exercitiile de yoga, pilates sau aquagym. Sportul şi stilul de viaţă activ ajută la întărirea muşchilor coloanei vertebrale şi la prevenirea durerilor de spate.

Urmăriți la Digi24 în fiecare duminică, de la ora 10:30, emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe”, realizată de Izabela Pănescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri