Ce se poate ascunde în spatele tusei

Data publicării:
24012013 20tuse-45517

În timpul iernii, aerul rece și uscat irită căile respiratorii și astfel apare tusea. Dacă persistă mai mult de trei săptămâni, aceasta trebuie investigată, pentru că poate fi simptomul mai multor boli.

„Când încep să tușească și văd că tușesc de câteva luni se gândesc că ar putea avea tuberculoză. Atunci merg la doctor să își facă o radiografie, uneori își fac singuri de capul lor o radiografie, fără să existe o recomandare a medicului. În timpul iernii, întârzierea de a merge la medic atunci când tușești, poate ascunde o criză de astm. Astmul se poate manifesta nu numai prin sufocare, prin senzația că nu ai aer, se poate manifesta și prin tuse, mai ales o tuse relativ uscată, o tuse de care nu scapi”, spune Magdalena Ciobanu, medic specialist pneumologie.

În acest caz, diagnosticul se pune cu ajutorul unei spirometrii.

„Spirometria este o investigație total neinvazivă, adică o investigație care nu face rău corpului. Omul doar suflă într-un aparat. Prin urmare, rezultatul este imediat și este foarte concludent: ai sau nu ai astm”, subliniază medicul Magdalena Ciobanu.

„Un astm bronșic debutează în general în tinerețe. Se însoțește de antecedente familiale de astm bronșic și atunci diagnosticul e ușor de pus. În situația în care această tuse cronică apare în special la pacienții trecuți de prima tinerețe se pot ascunde inclusiv formațiuni tumorale, atât la nivelul laringelui, cât și la nivelul arborelui traheal”, spune Cristian Săvulescu, medic primar ORL.

În cazul astmului, tratamentul este unul standard: medicamentele inhalatorii.

„Există tot felul de păreri, dar nu ale medicilor, conform cărora spray-urile îți produc dependență. Nu, ele nu produc dependență. Asigură nu vindecarea, ci controlul astmului”, explică Magdalena Ciobanu.

De asemenea, este bine să evitați factorii declanșatori ai crizelor de astm, cum ar fi praful, părul de animale sau plantele care întrețin mucegaiul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri