Sari la conținut

#Colectiv | Acuzații și răspunsuri

  

ACTUALIZARE 22.00. Eugen Iancu a revenit cu o nouă postare pe Facebook.

In dupa amiaza asta am fost epuizat . Am avut o saptamana dificila , care m a consumat mult. A fost ceva nou in viata...

Posted by Iancu Eugen on 4 Decembrie 2015Eugen Iancu afirmă, într-o postare pe Facebook, că deşi fiul său a suferit răni grave în urma incendiului din club, ambulanţele venite la faţa locului au refuzat să-l transporte la spital.

„În urmă cu câteva zile, îl apăram pe Arafat. Acum ştiu că băiatul meu a ajuns la spital, dus de doi prieteni cu maşina personală, pentru că salvările prezente nu au vrut să îl ia, considerau că nu este foarte grav. Cum au aflat ei asta şi de ce copilul meu a murit după trei săptămâni (avea fractură de bazin, arsuri foarte grave pe mâini, arsuri pe faţă, pe piept, pe spate, dar nu a avut loc în salvare). Îmi poţi răspunde, domnule Arafat?” a scris pe Facebook Eugen Iancu, tatăl unui tânăr decedat în urma incendiului din Colectiv

Explicaţiile lui Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, au venit tot pe reţeaua socială:

„(...) În astfel de situaţii, când numărul victimelor este copleşitor, nu poţi să-i iei pe toţi deodată şi nici nu poți avea o ambulanţă pentru fiecare, imediat. De aici, apare triajul, care la faţa locului se bazează pe diferenţierea celor care au pericol iminent de moarte şi sunt salvabili de cei care nu sunt în pericol iminent de moarte. Deci, cu alte cuvinte, dacă un echipaj de ambulanţă sau SMURD refuză să ia un pacient la un moment dat, nu înseamnă că l-a refuzat permanent, ci poate că a fost alt pacient cu risc mai mare, care trebuia transportat înainte.”

Tatăl lui Alexandru Iancu, care a fost internat la Spitalul Sfântul Ioan, spune că devotamentul medicilor nu putea compensa lipsa dotărilor. „Copiii ăştia care aveau arsuri pe diferite suprafeţe, dar foarte grave, trebuiau să fie introduşi într-un mediu absolut izolat şi trataţi de specialişti în arsuri sau, cel mai bine, trebuiau trimişi imediat acolo unde puteau fi trataţi de specialişti şi cu aparate performante. În schimb, ei fost ținuţi în medii nesigure, trataţi cu eforturi foarte mari din partea personalului extrem de sufletist, de implicat, dar fără experienţă în domeniu”, a mai scris Eugen Iancu.

Raed Arafat a mai precizat: „(...) Spitalul Sfantul Ioan, unde el se afla, a fost vizitat de mai multe echipe de medici străini, care decideau pe cine pot primi în spitalele lor. Selecţia s-a făcut, după cum am mai explicat, după gravitatea şi transportabilitatea pacientului. Din păcate, unii pacienţi nu erau transportabili nici pentru distanţe mici. Tânărul respectiv a fost pe aparate complexe care nu ne permiteau să-l transportam şi să întrerupem funcţionarea lor. (...) Transferul în masă al pacienţilor în alte ţări nu putea fi efectuat imediat şi trebuia pregătit, din punctul de vedere al pacienţilor, dar şi din punctul de vedere al ţărilor primitoare”.

În vârstă de 22 de ani, Alexandru Iancu a murit la trei săptămâni de la tragedia din Colectiv.

Citiți și:
#Colectiv 
Când viața se transformă în durere