Colegiul Medicilor, despre cazul copiilor legaţi de paturi: Ancheta încearcă să acopere deficienţele

Data publicării:
copil 20legat 20de 20pat 205512765 20mediafax 20foto 20ciprian 20sterian-47007

"Colegiul Medicilor din România consideră că ancheta desfăşurată de către Spitalul Judeţean Buzău, prin care singurii vinovaţi au fost medicul şi asistenta medicală este o anchetă superficială, părtinitoare şi care încearcă să acopere deficienţele organizatorice din sistemul de sănătate, să dea satisfacţie opiniei publice, fără a propune măsuri realiste şi eficiente de a evita situaţii de acest gen. CMR solicită o analiză complexă, amănunţită şi profesionistă a cauzelor unor astfel de incidente şi măsuri de prevenţie", se arată în comunicatul citat.

De asemenea, Colegiul Medicilor precizează că în toate spitalele din Uniunea Europeană contenţia este acceptată în cazul pacienţilor cu tulburări psihice ce le pun în pericol integritatea fizică sau viaţa prin autoagresiune sau accidente, însă cu respectarea unei anumite proceduri.

"Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România, analizând modalitatea în care s-a desfăşurat ancheta administrativă la Spitalul Judeţean Buzău, privind situaţia copiilor aflaţi în contenţie în Secţia de Pediatrie şi, mai ales măsurile anunţate de conducerea spitalului, respinge cu fermitate încercarea de a se transfera întreaga responsabilitate asupra corpului medical", se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor din România.

Citiți și:

Copii ținuți legați de pat la spitalul din Buzău. Ce explicație are directorul spitalului

Buzău. Asistentele care au legat copiii de pat, cercetate penal. Eugen Nicolăescu: „E o problemă de management”

De asemenea, în comunicat se menţionează că măsura de a-i imobiliza la pat pe pacienţi poate fi fizică sau chimică, iar legea permite contenţia pacienţilor, inclusiv minori.

Potrivit sursei citate, managerii Spitalului Judeţean Buzău aveau obligaţia de a institui procedurile necesare pentru ca măsura contenţionării să poată fi făcută conform legii, dar nu există niciun element din care să rezulte faptul că o asemenea procedură a fost redactată şi comunicată personalului Spitalului Judeţean Buzău.

În plus, reprezentanţii Colegiului Medicilor apreciază că un număr mai mare de angajaţi la secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău nu implică o supraveghere continuă a pacienţilor.

"Ordinul ministrului Sănătăţii 1224/2010 specifică faptul că un medic pediatru trebuie să aibă în îngrijire 5-15 pacienţi. În anul 2012, în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, care are 70 de paturi din care 15 de terapie intensivă, au funcţionat şase medici, care au acordat asistenţă la 2.677 de copii, din care 1.619 au avut nevoie de îngrijire în Compartimentul Terapie Intensivă. În Secţiile de Pediatrie se internează frecvent copii care au şi afecţiuni psihice sau au manifestări psihice în cadrul afecţiunii de bază. O analiză raţională arată că în aceste condiţii este imposibil să se asigure o supraveghere continuă din partea personalului medical", se precizează în acelaşi comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...