Sari la conținut

Copil mort după ce a fost plimbat între spitale

Joia trecută, familia Dologa şi-a adormit băieţelul ca în fiecare seară. Câteva ore mai târziu, copilul de trei ani abia mai respira. Dimineață, mama şi-a dus copilul la medicul de familie. A fost trimis la spitalul din Borşa, la peste 20 de kilometri distanţă. Aici, singurul medic pediatru era în concediu.

Rodica Dologa, mama băiatului: „Mi-au zis asistentele n-avem pediatru, n-avem ce să facem cu dumneavoastră

Florin Lupascu, directorul medical al spitalului Borșa, explică: „Medicul pediatru era în concediu. Un medic internist i-a acordat primul ajutor. Starea copilului nu a fost critică”.

Copilului i s-au făcut câteva injecţii, i s-a pus o perfuzie şi mască de oxigen. Apoi, a fost trimis la Spitalul orăşenesc din Vişeu de Sus, la alţi 23 de kilometri, cu o ambulanţă. Aici, spune mama, tehnica era cu mult depăşită.

Au încercat să îi dea oxigenul, dar nu a funcţionat. M-au mutat de la un pat la altul, ziceau că nu le merge priza”, povestește mama.

Când a început să se simtă tot mai rău, medicii au chemat o ambulanţă de la Baia Mare, adică de la 120 de kilometri. Numai că salvarea a venit prea târziu pentru micuț.

Pe la unu jumate am ajuns la Vișeu și la 7 copilul meu era mort. La patru jumate zice doctorul că a sunat la SMURD la Baia Mare, dar SMURD-ul a apărut abia la 7, după ce a fost mort copilul”, spune Rodica Dologa.

Autopsia a scos la iveală că băiatul avea pneumonie.

Am dovadă că la radiografie nu i-a ieşit nicio pată. Mi-a spus şi el (doctorul – n.r.), a venit şi el şi mi-a spus: staţi liniştită, doamna Dologa, n-are nimic copilul, nu are aprindere la plămâni, nu are nimic”, susține mama.

De partea cealaltă, medicii se apără.

Vlad Bîrle, director medical la Spitalul orășenesc Vișeu de Sus: „Nu avem medic radiolog, a fost interpretată de medicul pediatru. Nu a fost o interpretare greşită, nu s-au observat leziuni care să ne ducă în acel moment spre un diagnostic de pneumonie”.

Părinţii au depus o plângere la Colegiul Medicilor, atât împotriva medicului de familie, cât şi a doctorului din Vişeul din Sus, iar Direcţia de Sănătate Publică a trimis o echipă de control la unitatea medicală unde a murit copilul.