Cum a eşuat reforma Sănătăţii în privinţa bătrânilor: Doar 18 din cele 67 de spitale închise în 2011 s-au transformat în azile

Data publicării:
spital sanatate medici bolnavi pacienti foto digi24 1

Transformarea spitalelor în cămine de bătrâni, parte importantă a reformei sănătăţii, s-a dovedit a fi un eşec. Doar 18 din cele 67 de spitale închise în 2011 pe motive de ineficienţă au devenit azile pentru bătrâni. În acest timp, mii de oameni au rămas fără un ajutor medical în apropierea casei, iar personalul medical - fără un loc de muncă.

Reforma în Sănătate a dus la desfiinţarea a 67 de spitale în întreaga ţară. Toate unităţile sanitare ar fi trebuit să devină cămine de bătrâni, însă doar o treime s-au transformat în azile.

Pentru transformarea acestora s-au cheltuit 31 de milioane de lei din totalul celor 200 de milioane alocate programului de transformare a spitalelor în cămine de bătrâni. Din acest motiv, Guvernul a decis să îl prelungească până în octombrie 2015. Însă tot Executivul a decis şi înjumătăţirea bugetului alocat iniţial, aşa că acum programul mai are la dispoziţie doar 100 de milioane de lei.

Căminele înfiinţate deja au 949 de locuri.

Potrivit programului gândit în 2011, reţeaua de cămine pentru vârstnici ar fi trebuit să fie finalizată şi perfect funcţională până la sfârşitul acestui an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri