De ce este important să bem cafea din boabe bine prăjite

Data publicării:
shutterstock_222414250
Foto: Shutterstock

Cafeaua reduce riscul de boli neurodegenerative. Consumată zilnic, spun cercetătorii canadieni, ne protejează creierul de Alzheimer și Parkinson. Dar este important să bem cafea din boabe bine prăjite.

Aproximativ 500 de miliarde de cești de cafea se consumă la nivel global în fiecare an. Iar un nou studiu realizat la un institut canadian ne asigură că, dacă o bem în fiecare dimineață, nu vom avea doar energie întreaga zi.

Experții au ales trei tipuri diferite de cafea, între care și una fără cofeină. Și au observat că, în timpul procesului de prăjire, apar compuși chimici care îi dau gustul amărui. În același timp, aceștia previn acumularea proteinelor tau și beta-amiloid, considerate responsabile pentru instalarea bolilor Parkinson și Alzheimer. Cu cât sunt mai prăjite boabele de cafea, cu atât se secretă mai mulți astfel de compuși. Chiar dacă rezultatele sunt impresionante, specialiștii spun că trebuie făcute mai multe experimente înainte să poată propune o terapie cu cafea.

„Consumul de cafea pare să prezinte o anumită corelaţie cu o scădere a riscului de a dezvolta bolile Alzheimer şi Parkinson”, a declarat dr. Donald Weaver, codirector al Krembil Brain Institute din cadrul Krembil Research Institute, citat de Agerpres. „Am dorit, însă, să investigăm de ce se întâmplă acest lucru, ce compuşi sunt implicaţi şi care este impactul lor asupra declinului cognitiv asociat vârstei”, a adăugat cercetătorul.

Echipa de oameni de ştiinţă a analizat trei tipuri de cafea: prăjită uşor, intens prăjită şi cea decafeinizată şi prăjită intens.

Ce spun cercetătorii despre o eventuală terapie pe bază de cafea

Cercetătorii au identificat un grup de compuşi cunoscuţi sub numele de fenilindane, care rezultă în urma procesului de prăjire a boabelor de cafea. Aceşti compuşi pot preveni - sau mai degrabă pot inhiba - aglomerarea a două fragmente de proteine (beta-amiloide şi tau), comune în caz de Alzheimer şi Parkinson.

Oamenii de ştiinţă au observat un efect protector mai mare în cazul cafelei prăjite intens în comparaţie cu sortimentul de cafea prăjită uşor.

„Este pentru prima oară când cineva investighează modul în care fenilindanele interacţioează cu proteinele responsabile de Alzheimer şi Parkinson”, a subliniat dr. Ross Mancini, cercetător implicat în acest studiu.

„Următorul pas va fi acela de a investiga cât de benefici sunt aceşti compuşi şi dacă deţin capacitatea de a pătrunde în fluxul de sânge sau de a traversa bariera hemato-encefalică”, a precizat specialistul.

Mancini a recunoscut însă că sunt necesare mai multe studii înainte de a putea transpune beneficiile în opţiunile terapeutice. „Acest studiu preia dovezile epidemiologice pe care încearcă să le rafineze pentru a demonstra că în cafea există într-adevăr componente benefice pentru prevenirea declinului cognitiv”, a adăugat Mancini. „Este interesant, dar sugerăm că ar fi cafeaua un remediu? În niciun caz”, a precizat el.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.

Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Citiți și:  O căsătorie de compromis i-a deschis granițele către succes. O poveste de afaceri cu iz de cafea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri