De ce tratamente gratuite beneficiază pacienții fără asigurare

Data publicării:
bolnavi spitale mediafax 1

Din 2014, serviciile medicale acordate românilor vor avea două componente. Cele acordate pacienților care își plătesc asigurările de sănătate și cele destinate bolnavilor neasigurați. Doar că tratamentele pentru aceștia din urmă vor fi mai puține.

„Pachetul minimal de servicii minimale cuprinde: serviciul medical de urgență, de prevenție acordate la medicul de familie, consultații de planificare familială, dar se va acorda o atenție deosebită gravidei și lehuzei”, a spus Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății.

Un pacient care nu și-a plătit contribuțiile la sănătate se va putea înscrie pe lista unui medic de familie, dar statul va plăti doar serviciile de urgență, consultațiile pentru gravide, pe cele pentru planificare familială. Un bolnav neasigurat nu va avea acces în policlinică dacă are o boală cronică. La fel și la spital, urgențele și bolile transmisibile vor putea fi tratate la camerele de gardă. Femeile care urmează să nască vor fi consultate.

De îndată ce medicul a tratat urgența, el va fi obligat să-l externeze pe pacient. Tratamentul pacietului poate continua dacă el își asumă pe mai departe costurile spitalizării.

În plus, nu pot fi prescrise medicamente compensate și gratuite. România are două milioane de persoane care nu au niciun fel de asigurare, iar costurile tratării lor în spital sunt acoperite de cei care își plătesc contribuțiile.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că medicina costă mult, că peste tot în lume plătește orice persoană care este în viață”, spune prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgențe Oftalmologice.

Pentru ca o persoană care nu are asigurare să poate beneficia de toate serviciile, trebuie să achite din urmă contribuția la sănătate. Dacă în ultimii cinci ani, pacientul nu a avut niciun venit, contribuția se calculează la nivelul salariului minim pe economie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri