Sari la conținut

Director de la Spitalul Judeţean din Constanţa: Imaginile cu gândaci nu provin din instituţie. „Nici nu avem noptiere de genul acela”

Conducerea Spitalului Judeţean din Constanţa dezminte că imaginile revoltătoare cu gândaci şi mizerie ar fi fost filmate în instituţia medicală, după ce înregistrările au făcut ocolul televiziunilor şi al internetului duminică. Mai mult, directorul medical al spitalului spune că filmarea a fost pusă în circulaţie de ruda unui pacient căreia i se spune că acesta poate fi tratat şi la domiciliu. Ruda ar răspunde de fiecare dată cu ameninţări şi reclamaţii.

Foto: SpitalulConstanta.ro

Rudele unui pacient internat de opt luni în comă la secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean din Constanţa au dat publicităţii duminică imagini cu saloane pline de gândaci şi igrasie. Mai mult, oamenii se plâng că bolnavii aflaţi în stadii terminale sunt ignoraţi de asistente, solicitând ajutorul Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor care a sesizat, la rândul ei, Direcţia de Sănătate Publică.

Familia pacientului susţine că imaginile datează de câteva zile, că bărbatul are răni netratate şi că este ţinut într-un salon în care mişună gândacii. „L-am avut dincolo în salonul acela şi era plin de gândaci, dar cred că toată secţia de Neurologie este aşa. Povesteau şi aparţinătorii că noaptea umblă şi peste ei. Trebuie să acoperi toată mâncarea, pui totul în pungi pentru că pot să intre în ceai, în mâncare. Pe toate secţia este aşa”, se poate vedea în imaginile filmate cu camera ascunsă. Mai mulţi pacienţi se plâng de condiţiile precare, de indiferenţa cadrelor medicale, dar şi de igrasie şi de faptul că instalaţiile de apă sunt defecte, aşa că au cerut ajutorul Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Mirela Constandache, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor Constanţa, confirmă: „Am fost sesizaţi de nenumăraţi pacienţi de starea spitalului, de situaţia precară, de mizerie şi de gândaci. Am verificat informaţia şi s-a confirmat. Am vrut să intrăm la directorul general, nu am avut acces. Consilierul meu a vrut să intre la directorul medical, mai că a fost dat afară. Este o slabă organizare.

Directorul medical al spitalului neagă acuzaţiile şi spune că imaginile nu au fost filmate în unitatea pe care o conduce. „Acele imagini au fost oferite de ruda unui pacient care este internat de opt luni. El este din noiembrie la secţia ORL, care este o secţie curată, nu are nici un gândac, şi filmările nu erau făcute acolo. Nici nu cred că e la noi în spital, fiindcă nu avem noptiere de genul acela. Filmarea a fost oferită de o rudă a unui pacient căreia, când din când în când i se sugerează că pacientul poate fi tratat şi la domiciliu, ameninţă, reclamă”, a declarat pentru Digi24 Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

La sesizarea Asociaţiei pentru Drepturile Pacienţilor, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au anunţat că vor face un control în spital.