Directorul Institutului de Hematologie: În 10 ani am avut trei cazuri de infectare cu sânge transfuzat

Data publicării:
sange-1

Afirmațiile acestuia vin după ce Centrul de Transfuzii din Olt a anunțat că sânge de la un donator suspectat de hepatită B a ajuns la Spitalul Județean din Slatina.

Andi Rosin a declarat la Digi24 că a fost informat în urmă cu o săptămă despre această situație chiar de către directoarea Centrului de Transfuzii, Ramona Lesnic.

El a precizat că fiecare donare de sânge este testată, indiferent dacă este vorba despre un donator nou sau unul care a mai făcut acest lucru, și că sunt efectuate teste inclusiv pentru HIV și hepatita B și C. În plus, o doză de ser de la fiecare donare este păstrată timp de 15 ani.

Potrivit lui Andi Rosin, metoda de testare folosită de România este una indirectă.

„Noi nu testăm agentul infectant, antigenul, ci anticorpii, răspunsul organismului la infecție. Între perioada în care s-a infectat o persoană și perioada în care tipul, cantitatea de anticopri devine digerabilă prin metode de laborator poate dura și 90 de zile. În acest timp, cetățeanul este cu potențial de a infecta pe cineva”, a explicat el.

Andi Rosin spune că de cinci ani a propus schimbarea metodei de testare, cea directă, în care este testat agentul infectant, dar pentru acest lucru ar fi nevoie de fonduri mult mai mari. Cu o astfel de metodă, infecția ar putea fi depistată în cinci zile.

Totuși, spune el, în acest fel ar putea fi reduse riscurile de infectare prin transfuzie, dar nu eliminate total. Andi Rosin a dat ca exemplu Germania, al cărei buget pentru transfuzii „e la fel de mare ca bugetul pentru sănătate al României”. Acolo se folosește metoda directă de testare, dar cazurile de infecție sunt mai multe, deoarece și baza de donatori e mai mare.

„Riscuri există în medicină oricând. Nimeni nu poate să garanteze 100% actul medical nciăieri”, a spus Andi Rosin.

Acesta nu a exclusi nici varianta unei erori umane, cum ar fi „de la încurcarea probelor, a eprubetelor și până la a da rezultate din burtă fără să se facă testul”.

Andi Rosin a spus că urmează să aibă astăzi o discuție cu directoarea centrului de transfuzii din Slatina, să fie analizată din nou mostra de sânge și apoi să fie demarată o anchetă în acest caz.

Donatorul suspectat de infecție cu Hepatita B a mai donat sânge în decembrie

Directoarea Centrului de Transfuzie Sangvină Olt a declarat, la Digi24, că donatorul al cărui sânge este suspect de infecție cu Hepatita B a mai donat sânge și în decembrie, iar atunci analizele nu au indicat nicio infecție.

Donatorul a venit la centrul de transfuzii pe 19 februarie și a fost testat din nou înainte de recoltarea de cânge, moment în care s-a sesizat că e suspect de hepatită B.

Oficialii centrului au anunțat în acel moment spitalul în legătură cu sângele trimis la spital în decembrie.

„Nu s-a greșit nicăieri, e posibil să prindem un donator într-o fereastra imunologică, atunci când în sânge nu au apărut markeri care sa ne spună ca e un pericol de infecție”, a spus ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri