Sari la conținut

Dreptul la tratament fără interferon. Bolnavii de hepatită C au ieșit în stradă

600.000 de români suferă de hepatită C. Dintre ei, aproape 10.000 nu răspund la tratamentul clasic, pe bază de interferon, ori au reacţii adverse grave.

Oboseală maximă, nervozitate ieşită din comun, dantura praf, s-au măcinat dinţii, vederea scăzuse”, spune Marius Chirilă.

Marius a renunţat la terapia clasică acum opt ani. Are nevoie de un tratament de generaţie nouă. Potrivit studiilor, şansele de reuşită ajung și la 90 la sută.

Tratamentul este acum disponibil în România, dar nu se decontează. Discuţiile cu producătorii bat pasul pe loc, aşa că autorităţile nu mai avansează niciun termen.

„Nu înţeleg de ce această presiune în momentul în care noi negociem. Cu o presiune a străzii nu vom obţine preţul pe care ni-l dorim noi”, spune Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Dacă nu vor primi terapia fără interferon, pacienţii vor să dea statul în judecată, aşa cum au făcut-o peste o sută de bolnavi de cancer. Aceştia au câştigat în instanţă dreptul de a fi trataţi cu medicamente noi.

Nu toţi pacienţii vor avea acces la noua terapie. În principiu, ar fi vorba de 3.500, maximum 5.000 de pacienţi. Doar cei în stare critică, fără nicio altă şansă vor fi trataţi, ceea ce înseamnă mai puţin de jumătate dintre cei care au nevoie.

Pe aceeași temă