Eugen Nicolăescu: Protestele angajaților din sistemul sanitar nu se justifică, lansez un apel la dialog. Reacția medicilor

Data publicării:
Eugen Nicolaescu 5513418-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

„Ministerul Sănătății își continuă acțiunile cu privire la reforma sistemului sanitar. Se află în dezbatere publică proiecte de lege, am organziat deja patru dezbateri publice regionale, au participat sute de profesioniști, vom organiza și alte dezbateri. Până la finele lunii septembrie vom avea noi runde de discuții cu partenerii ministerului. Acum analizăm toate propunerile primite, pentru a perfecționa proiectele de acte normative și avem în vedere finalizarea lor printr-un acord larg și satisfăcător pentru parteneri și cetățeni”, a explicat el.

„A apărut un punct de vedere exprimat de coaliția profesioniștilor din sistemul sanitar. Trebuie să spun că de la începutul mandatului am pornit de la ideea că reforma nu se poate face decât prin amplă consultare. Din partea ministerului a existat și există toată deschiderea pentru colaborare. Asigurarea unui nivel de venituri decent pentru personal, găsirea unor soluții privind finanțarea sistemului și cheltuirea eficientă a banilor publici sunt preocupări pe care le împărtășim. După ani de zile când doar s-a vorbit despre problemele din sistem, ministerul a venit cu pachetul de legi care e în dezbatere publică în toată țara. Considerăm că posibilele proteste nu se justifică, nu au suport real. Toate părțile ar trebui să se afle la masa dialogului, așa cum ne-am propus și am făcut până în prezent”, a subliniat ministrul.

„Ministerul îi invită la discuții pe reprezentanții sistemului sanitar. Ministerul cere ca orice manifestare a lumii medicale să nu îi afecteze pe cetățeni, fac apel la responsabilitate, astfel încât pacienții să nu aibă de suferit, iar protestele să nu distorsioneze eforturile de reformare”, a adăugat Nicolăescu.

„Au apărut poziții divergente în rândul unor organizații ale medicilor, deci cu atât mai mult e necesară continuarea dialogului. Începând de sâmbătă conducerea ministerului e disponibilă pentru orice dialog solicitat”, a mai spus el.

Vasile Astărăstoae: Vrem 6% pentru sănătate, facem proteste

Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor, a declarat că medicii vor merge înainte cu protestele. În plus, nu vor să negocieze pe suma care ar trebui alocată bugetului Sănătății. 6% din PIB, care e procentajul minim destinat acestui domeniu în țările din Europa.

La rândul său, vicepreședintele federației Sanitas, Marius Sepi, a declarat la Digi24 că există un dialog cu guvernul, dar sindicaliștii și-ar dori să obțină și rezultate. 

„Reprezentanții ministerului să accepte și propunerile noastre. Să mergem la 8 întâlniri și să auzim aceleași lucruri nu știu dacă e dialog”, a spus Marius Sepi.

El a mai spus că, până în prezent, „din tot ce a însemnat externalizare a serviciilor nu există niciun exemplu pozitiv”.

„Au crescut prețurile, unii colegi au fost dați afară sau li s-au tăiat sporurile”, a precizat Marius Sepi.

Criză acută de personal în spitale

Aproape 40.000 de medici şi asistente lipsesc din spitalele din România. Acesta este motivul pentru care un singur cadru medical ajunge să se ocupe şi de 25-30 de pacienţi într-o tură, de cinci ori mai mulţi decât ar fi normal.

Institutul Regional de Oncologie funcționează cu numai trei medici radioterapeuți, care trebuie să se ocupe de sute de pacienți. În aceste condiții, bolnavii diagnosticați cu cancer sunt amânați la tratament chiar și câteva luni. O situație similară este și în cazul medicilor anesteziști. La Iaşi, de exemplu, sunt aproximativ 130 de specialiști, adică doar jumătate din cât ar fi nevoie.

Cea mai gravă situație este la Spitalul de Copii Sfânta Maria, dar și la Spitalul de Neurochirurgie, unde se internează anual 12.000 de pacienţi din toată Moldova. Aici ar mai fi nevoie de patru anestezişti, pentru ca cei şase care sunt angajaţi acum să nu mai fie nevoiţi să facă ture duble.

Nici la Botoșani lucrurile nu stau mai bine. Aici criza de personal din Sănătate a fost soluționată cu voluntari. Zeci de absolvenți ai școlilor de asistenți medicali și chiar studenți la Medicină fac voluntariat în spitale. Conducerea Spitalului Județean Botoșani promite că în momentul în care vor fi scoase posturi la concurs, voluntarii au prioritate. La această unitate medicală, din 1.500 de asistenţi şi infirmieri, cați ar trebui să fie în total, sunt ocupate doar 1.000 de posturi.

În sistemul de sănătate mai lucrează doar 39.000 de medici, de la 55.000 câţi erau în 1990. Iar deficitul se măreşte cu fiecare an, pentru că mulți doctori aleg să plece în străinătate, unde primesc salarii mai mari și condiții mai bune de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri