Europa și-a deschis spitalele și pentru români. Formularul E112, o nouă șansă la viață

Data publicării:
kassa

Vorbim de cazuri ce nu puteau fi rezolvate în spitalele noastre, fie din lipsa aparaturii, fie din cauza listelor lungi de aşteptare. În cei 7 ani de la intrarea ţării în Uniunea Europeană, peste 5.500 de români au beneficiat de prevederile aferente formularului E112 - supranumit şi formularul salvator.

Totuşi, numărul putea fi mult mai mare, susţin asociaţiile care sprijină pacienţii. Vinovate sunt birocraţia, întârzierea cu care România plăteşte facturile şi chiar reticenţa medicilor.

Dar, din acest an, Casa de Asigurări de Sănătate va deconta tratamentele doar în limita preţurilor din România. Asta înseamnă că pacienţii care nu au bani pentru diferenţă nu vor mai avea acces la unele servicii medicale din Uniunea Europeană.

Intrarea în Uniunea Europeană a mai adus o noutate şi, în acelaşi timp, o speranţă pentru pacienţii români. Atunci când o afecţiunea nu putea fi tratată în România, bolnavii puteau să se trateze în orice spital din spaţiul comunitar. De-a lungul a şase ani, peste 5.500 de pacienţi au primit, asa cum va spuneam, o şansă în plus la viaţă. Mult prea puţin în comparaţie cu nevoia. În calea tratamentelor peste graniţe stă în primul rând birocraţia excesivă.

În urmă cu doi ani, Octavian se lupta să supravieţuiască. S-a născut cu o gravă malformaţie cardiacă şi doar operaţia în străinătate i-a salvat viaţa.

„Dacă nu plecam de urgenţă cu el îl pierdeam, cu tot tratamentul”, spune George Enache, tatăl lui Octavian.

Niciun medic din România nu putea face atunci intervenţia chirurgicală. Şansa era o operaţie în Italia care costa însă în jur de 30 de mii de euro. Părinţii nu au abandonat lupta: au obţinut formularul E112 şi aşa a ajuns Octavian pe mâinile chirurgilor italieni.

Intrarea în Uniunea Europeană a făcut posibilă obţinerea formularului salvator pentru mii de români. Mai precis, pentru 5.516 bolnavi care au fost internaţi şi operaţi în spitalele din Uniunea Europeană.

Totul a pornit de la o pereche de ochelari. Un luxemburghez a mers în Belgia să își facă o pereche de ochelari, iar la intoarcerea acasă a cerut decontul. Statul a refuzat, dar după mai mulți ani, Curtea Europeana de Justiție i-a dat dreptate bărbatului.

Asa s-a născut principiul ca orice cetățean european se poate trata în oricare stat comuncitar. Indiferent că vorbim de cehi, germani, spanioli sau români.

Condiții pentru eliberarea formularului

Teoretic, două condiţii trebuie îndeplinite pentru eliberarea formularului. Serviciul să fie decontat în România şi tratamentul să nu poată fi acordat în timp util în ţara noastră. În practică însă, birocraţia şi reticenţa medicilor frânează demersurile.

De anul aceasta, situaţia se schimbă. Formularul E112 rămâne în vigoare, dar se schimbă modul în care sunt plătite aceste servicii.

Casa de asigurări va achita tratamentul la preţul din România. De exemplu, dacă o procedură medicală costă în România 300 de euro, iar în alte ţări mai mult, pacientul va primi înapoi, când se întoarce în ţară, doar cât decontează casa de asigurări în România, adică 300 de euro.

De asemenea, statul român a impus şi anumite restricţii, astfel că radioterapia, naşterea sau anumite investigaţii pentru cancer se vor putea face în străinătate doar dacă pacientul are aprobare din partea Casei de asigurări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri