Generaţia cu dinţii cariaţi

Data publicării:
TURISM DENTAR GETTY

Tot mai mulţi copii ajung la dentist cu carii de la vârste foarte mici. Bianca are 10 ani şi a mers pentru prima dată la doctor în urmă cu cinci ani. De atunci, vizita la medicul stomatolog a devenit o regulă.

Adriana Stoian, mama Biancăi: „Ca orice copil îi plac dulciurile. Are câteva căriuţe, dar le ţinem sub control. Nu se pot trata fiind dinţişorii de lapte. Avem mai multă grijă să nu avanseze, mergem o dată la o lună, aproximativ două luni dacă nu intervin alte probleme.”

Lector univ. dr. Dragoş Epistatu, medic primar de ortodonţie şi ortopedie dentofacială, cu competenţă în implantologie: „Este dramatic să vezi copii şi tineri cu danturile aproape distruse de ne întrebăm noi cum rezolvăm situaţia şi cum îi ajutăm pe copiii ăia care trebuie să facă eforturi monumentale cu familia să se trateze.”

Cristian Hotoboc, preşedinte Patronatul furnizorilor de servicii medicale private: „În câţiva ani de zile o să ajungem fără dinţi în gură în ţara noastră, cam aşa evoluăm.”

Criză de cabinete stomatologice în scoli şcolare

În România, mulţi părinţi nu pun preţ pe sănătatea dentară a copiilor, iar statul nici atât. Cabinetele stomatologice care funcţionau la nivel naţional înainte de 1990 sunt acum pe cale de dispariţie. Potrivit unui studiu realizat de Alianţa pentru Sănătate din România , peste 3 milioane de elevi împart 431 de cabinete stomatologice, în condiţiile în care, anual, se închid 4 astfel de cabinete.

Dr. Ionuţ Leahu, medic dentist, specialist în implantologie orală: „Cabinetele şcolare se află la interesecţia mai multor instituţii: primăria, care de cele mai multe ori decide spaţiul în care se află şcoala, este ministerul educaţiei care face programa şcolară, este ministerul sănătăţii care trebuie să angajeze medici şi să doteze cabinetele şcolare. Aici normal că apar probleme care instituţie să preia conducerea în acest proiect.”

La sate, situaţia este dezastruoasă. Medicii din mediul rural şi-au mutat cabinetele la oraş deoarece mulţi pacienti nu îşi permit să plătească tratamentul stomatologic.

Alexandru Brezoescu, preşedinte Colegiul Medicilor Dentişti din Bucureşti: Este lipsa de acoperire pe teritoriul ţării cu medici stomatologi. De obicei în oraşele mari este o aglomerare mai mare de medici. Pe măsură ce oraşele au populaţie mai mică şi un grad de şomaj din ce în ce mai mare, numărul de medici este din ce în ce mai mic, iar în mediul rural este aproape inexistent. Foarte puţine comune mai beneficiază de un cabinet stomatologic.”

Stomatologia pediatrică, nerecunoscută în România

Medicii cer nu doar redeschiderea cabinetelor şcolare, ci şi înfiinţarea unei noi specializări: stomatologia pediatrică.

Alexandru Brezoescu, preşedinte Colegiul Medicilor Dentişti din Bucureşti: „Dacă noi asigurăm un tratament corespunzător copiilor de grădiniţă şi şcoli pot să am certitudinea că peste nişte ani de zile adultul va avea o stare de sănătate mai bună şi atunci şi investiţia în el va fi mică. Asta trebuie să ne fie ghidaj.”

Infecţiile dentare, pericol pentru întreg organismul

Studiile arată că există o legătură între sănătatea dinţilor şi întregul organism.

Lector univ. dr. Dragoş Epistatu, medic primar de ortodonţie şi ortopedie dentofacială, cu competenţă în implantologie: Toată categoria de infecţii care pornesc din cavitatea bucală pot să afecteze organismul şi există studii foarte ample pe tema asta. Au demonstrat implicaţiile pulmonare, cardiace, renale, şamd ale tuturor infecţiilor care apar în cavitatea bucală.”

De aceea, până să facă statul ceva, părinţii trebuie să fie primii care îi învaţă pe copii regulile de igienă dentară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri