Greșeli în îngrijirea tenului. De ce nu e bine ne spălăm pe față cu apa de la robinet

Data publicării:
ingrijire ten piele femeie
Foto: Shutterstock

Vrem să arătăm bine cât mai mult timp, dar îngrijirea pielii este la coada listei de priorități. Pentru multe persoane a devenit chiar un lux, din cauza lipsei timpului. În plus, se fac și o mulțime de greșeli, care duc la apariția și mai multor riduri ori afecțiuni ale pielii.

Primul lucru pe care îl face orice om dimineața este să se spele pe față cu apă de la robinet. Greșit, atrag atenția specialiștii.

„Usucă, poate conduce către descuamare, o dezechilibrare a ph-ului și atunci apa plată în cazul tenurilor mai uscate, mai sensibile, sau o apă minerală în cazul tenurilor grase, cu exces de sebum sau chiar ușor acneic ar fi o opțiune mult mai bună”, spune Adina Oancea, farmacist şi estetician.

Umeziți o dischetă cu apă plată sau apă florală și puneți pe ea demachiantul preferat. Dacă preferați unul natural, uleiul de cătină are proprietăți de curățare, dar și de hidratare.

Nu este ușor să dai delete unui obicei pe care îl ai de mic, dar ce n-am face ca să rămânem tineri si frumosi? Ștefania și-a schimbat obiceiurile după ce a observat că încep să îi apară riduri. Dacă înainte mai sărea peste demachierea de seară, acum a devenit literă de lege. La fel și dimineața.

„Am introdus demachierea de dimineață întrucât am aflat că este foarte importantă. Noaptea se elimină multe toxine din piele și atunci dimineața, înainte de a aplica un nou strat de machiaj, este important să renunțăm la reziduurile acumulate peste noapte”, spune Ștefania Bulboacă.

„Răbdare foarte multă în etapele de demachiere, să nu fie făcută pe fugă și întotdeauna în sens ascendent. Foarte multe persoane vin așa rapid și trag în jos și nu ajută deloc musculatura”, explică Adina Oancea, farmacist şi estetician.

Demachierea trebuie făcută atât dimineața, cât și seara, indiferent că aveți sau nu machiaj pe față. Este important și să fie o demachiere blândă, nu una agresivă.

De asemenea e bine să nu facem acea greșeală, de a traumatiza pielea în timpul curățării. Suntem foarte obișnuiți să facem curățarea cu o dischetă demachiantă, dar din păcate avem tendința de a freca foarte mult pielea în timpul curățării”, afirmă Andreea Emilian, trainer și fondator cabinet estetic.

Greșeala este cu atât mai mare cu cât aveți probleme ale pielii, precum acneea.

Cu cât curățăm mai des tenul și folosim aceste produse agresive, cu atât vom îndepărta bariera de protecție a pielii, tenul se va usca și se va irita, glanda sebacee va crește mai mult secreția de sebum, porii se vor bloca și leziunile se vor accentua”, spune Claudia Ciobanu, medic primar dermato-venerologie.

Același lucru se va întâmpla dacă stoarceți coșurile sau dacă vreți să le ascundeți cu un fond de ten cu putere mare de acoperire.

Acesta va bloca eliminarea sebumului și va accentua leziunile și nici pudrele, pentru că microparticulele de pudra pot să înfunde porii și vom avea o agravare a leziunilor. (Să nu folosim pudra deloc?) Să nu folosim pudra în mod frecvent. Nu zilnic și obligatoriu demachiat tenul dimineața și seara”, informează Claudia Ciobanu, medic primar dermato-venerologie.

O altă greșeală este că nu se hidratează după duș, deci e apa de la duș, săpun sau gel de duș, ne ștergem cu prosopul și e suficient. Ei bine, nu e suficient, mai ales cu duritatea apelor din București, din orașele mari. Un ulei după duș ar fi extrem de binevenit pe tot corpul”, spune Adina Oancea, farmacist şi estetician.

Multe persoane care au pielea uscată și sensibilă se feresc de exfoliere. Această etapă este însă utilă, dacă produsele folosite sunt unele hidratante.

„Ar avea rolul de a inmuia țesutul cornos, de a îndepărta din celulele moarte, de a echilibra pH-ul și de a hidrata. Un gomaj cu extracte vegetale de obicei are și conținut de uleiuri vegetale și atunci e un dublu rol: și de curățare, și de hidratare”, adaugă Adina Oancea, farmacist şi estetician.

Citiți mereu eticheta produsului și testați-l înainte de a-l cumpăra. De asemenea, fiți atenți la termenul de valabilitate.

În timp ce demachierea, loțiunea tonică și cremele trebuie folosite dimineața și seara, gomajul este recomandat o dată sau de două ori pe săptămână atât pentru față, cât și pentru corp. Din când în când mergeți și la salon, pentru un tratament complet și mai ales pentru un masaj.

„Masajul facial este extrem de important atunci când vorbim de riduri, de îmbătrânire. Musculatura este tonifiată, mult mai fermă și de ce nu, reașezată în cadrul unui tratament cosmetic ce implică un masaj manual, tradițional”, explică Andreea Emilian - trainer și fondator cabinet estetic.

„De când mi-am schimbat rutina am observat că lucrurile s-au îmbunătățit, cu atât mai mult cu cât după 2 nașteri timpul s-a micșorat la minim, ba cu minus aș putea spune”, spune Ștefania Bulboacă.

„Acest timp investit în îngrijirea noastră cosmetică personală chiar înseamnă un timp câștigat și nu pierdut, pentru că reușim să fim mulțumite de noi însene”, menționează Andreea Emilian, trainer și fondator cabinet estetic.

Nu uitați nici de gât, decolteu și mâini. Sunt la fel de expuse precum fața la poluare și la soare, așa că ne vor trăda vârsta, dacă nu le îngrijim.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri