Ignoranță sau prețuri prea mari? De ce românii ajung rar la dentist

Data publicării:
GettyImages-71183340

Maria Columban are 60 de ani şi nu a mai fost la dentist din tinereţe, până în urmă cu doi ani.

Nu am dat importanţă la sănătatea mea şi când am văzut că nu mai am cu ce să mănânc... sus a mai avut unde să pună legături, dar jos trebuie să ajung la proteză parţială că nu mai am”, spune Maria Columban, pacientă.

Nu este o situaţie singulară. Românii nu pun preţ pe sănătatea orală. Doar 5% merg la dentist. Serviciile medicale sunt mult prea scumpe pentru buzunarele oamenilor: pot varia de la 100 de lei până la mii de euro. Cabinetele publice au dispărut şi oamenii susţin că nu îşi permit să meargă la privat.

„Policlinci de stat nu prea mai există, în afară de policlinici ale Ministerului Apărării Naţionale, ale Ministerului de Interne, şamd, care sunt de stat, din păcate nu există aceste policlinici pentru persoanele defavorizate”, spune lector univ. dr. Dragoş Epistatu, medic primar de ortodonţie şi ortopedie dentofacială, cu competenţă în implantologie.

Nu zic că ar fi costurile cele mai mari la noi în România, dar sunt destul de ridicate raportat cu salariile românilor”, spune dr. Cristian Cîrceag, medic stomatolog.

Mulţi dintre pacienţi ajung să facă împrumut la bancă pentru a-şi plăti tratamentul. Există clinici care fac astfel de contracte.

După ce banca a stabilit că este eligibil se poate face un contract cu banca cu divizia specială pentru medici pe care ei o au dedicată pentru partea de servicii medicale”, spune Laura Oneci, manager clinică stomatologică.

România, destinaţie pentru turismul dentar

Asta în timp ce străinii fac turism medical la noi. Pentru ei, serviciile stomatologice din România sunt un chilipir.

Tratamentul stomatologic de care are nevoie Daniel ajunge la aproximativ 1.400 de lei la un cabinet privat, de trei ori mai puţin decât ar fi costat în Franţa, ţara lui.

Prietena mea a studiat aici şi mi-a spus că serviciile sunt de calitate, iar preţurile accesibile. De asta am ales România”, spune Daniel Oga.

Există multe clinici cu facilităţi de rang european, dar cu preţuri româneşti şi automat este o diferenţă mare de cost pentru acelaşi serviciu”, spune dr. Ionuţ Leahu, medic dentist, specialist în implantologie orală.

Bani puţini, probleme multe

În România, 4100 de cabinete au contract cu CNAS. Sunt prea puţine însă pentru numărul de pacienţi. Anul acesta suma primită de medicii stomatologi de la stat este de aproximativ 80 de milioane de lei. Asta înseamnă un plafon de 1000 de lei în medie pentru fiecare cabinet. Insuficient, se plâng medicii. Banii primiţi se termină în câteva zile.

Dacă am 2-3 copii în tratament, carii, procese carioase, infecţii, e posibil să-l termini din prima săptămână. După care plafonul este închis până luna următoare”, spune dr. Cristian Cîrceag, medic stomatolog.

De 1000 de lei te poţi încadra chiar în tratamentul unui singur pacient”, adaugă dr. Mihaela Constantin, medic stomatolog.

Pe de altă parte, reprezentanţii CNAS îi contrazic pe medicii stomatologi şi spun că banii sunt suficienţi.

Per total, bugetul alocat medicinei stomato nu a fost cheltuit. Au rămas peste 2 milioane de lei necheltuiţi. Dacă acest buget ar fi fost cheltuit în integralitate, atunci când a fost o rectificare, puteam face o solicitare în plus şi puteam creşte acest buget sau mutam de la alt capitol unde rămâneau bani”, declară Vasile Ciurchea, preşedinte CNAS.

„Este paradoxal ce se întâmplă. Banii fiind atât de puţini, investiţia este totuşi destul de mare într-un cabinet, niciun medic nu este interesat să investească într-un cabinet ca să primească de la casă 3 lei”, spune Cristian Hotoboc, preşedinte Patronatul furnizorilor de servicii medicale private.

În plus, medicii spun că pentru a semna un contract cu CNAS au de luptat cu birocraţia.

„Începe cu achitarea unei taxe de 1000 de lei, mergând până la a respecta un program de lucru foarte strict pe care îl declari la Casa de Asigurări. Mai vin şi controale inopinate. Se creează o birocraţie întreagă pentru a putea oferi servicii de 1.200 de lei unui pacient sau la doi pacienţi eventual”, spune dr. Ionuţ Leahu, medic dentist, specialist în implantologie orală.

De aceea, doctorii preferă să înfiinţeze cabinete private. Salariile pot creşte simţitor în funcţie de specializare şi de numărul de pacienţi. Banii pe care îi câştigă un dentist în România variază între 1000 de lei pentru cei care abia au părăsit băncile facultăţii şi câteva mii de euro pentru cei cu mai multă experienţă.

În România sunt deschise peste 12.500 de cabinete stomatologice private şi doar 1.500 de cabinete publice.

Pe site-ul fiecărei case judeţene la secţiunea ''Furnizori de servicii medicale'', subsecţiunea ''Asistenţă medicală dentară'' puteţi găsi lista cabinetelor care au contract cu casa.

În limita plafonului, copiii au decontate serviciile stomatologice în procent de 100%, în timp ce adulţii 60%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a închis o celebră insulă turistică. Mulți își făceau vacanțele acolo, care e motivul FOTO
Digi FM
Courteney Cox face furori pe „Dancing in the Dark”, hitul lui Springsteen. Dansul ei a strâns peste 1,5...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Anne Hathaway nu mai consumă alcool de cinci ani. Ce a făcut-o pe actriță să ia această decizie: „Au nevoie...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Anunț important de la Casa de pensii. Care pensionari trebuie să depună acte până la final de iunie?
Digi FM
Cea mai mare dorință a lui Celine Dion: „Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!”. Artista luptă cu o...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Cât de tare îi seamănă tatălui său! Fiul de 20 de ani al lui Russell Crowe, pozat de unul singur în Australia...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...