Sari la conținut

Joburi în străinătate pentru medici, la un click distanță

Cel puţin 600 de locuri de muncă, oferite de 25 de companii de recrutare, pot fi accesate din faţa calculatorului de medicii şi asistentele care vor să lucreze peste hotare.

Cătălin Farcaş este student la Medicină, iar târgul online s-a deschis la timp pentru el.

„Am găsit o firmă din Danemarca care oferă un post de tehnician radiolog cu un salariu care ajunge la aproape 94.000 de euro pe an”, spune el.

Putem chiar să vorbim pe un chat privat cu angajatorii, să nu ne mai deplasăm în ţările în care ei fac angajarea”, adaugă studentul.

Carmen Lonhardt are deja experienţă - a lucrat peste hotare ca asistentă, în Germania.

Statul german m-a ajutat foarte mult să mă integrez, mi-a finanţat cursul de limbă, chiria, bani de buzunar şi bani pentru întreţinere”, spune ea.

Este şi motivul pentru care mii de medici şi asistente au plecat, în ultimii ani, să muncească în spitalele din străinătate. În locul lor nu prea vrea nimeni să se angajeze. Salariile sunt mici şi condiţiile de lucru seamănă, de multe ori, cu cele de acum jumătate de secol. La Timişoara, de exemplu, la Spitalul Municipal sunt scoase la concurs 20 de posturi de asistente medicale. S-au înscris doar 17 candidaţi, pentru că salariul este de doar 1200 de lei.

Vă spun sincer, pentru banii aceştia pot să se ducă oriunde altundeva. Salariile sunt de mizerie”, spune Rodica Mihăescu, directorul medical al Spitalului Municipal din Timişoara.

Le văd mereu pe coridoare, întruna alergând ca să facă faţă”, spune o pacientă.

La spitalul din Timişoara sunt zile în care o asistentă îngrijeşte chiar şi 55 de bolnavi.