Sari la conținut

Medicii prind curaj după scandalul dezinfectanţilor şi fac noi dezvăluiri

„Eu, când mă mai duc prin SUA, aduc antitermice de acolo, pentru că sunt mult mai eficiente. E foarte simplu. Şi apoi când vezi că un antibiotic nu merge şi aduci un alt antibiotic cu acelaşi nume al substanţei de bază şi funcţionează, ce părere aveţi?” - este mărturia şefului secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul Marie Curie, Cătălin Cîrstoveanu, un medic care a salvat mii de bebeluşi. Afirmaţia lui este întărită şi de alţi specialişti.

CITIŢI ŞI:

Dezinfectanţi diluaţi de 4.200 de ori, descoperiţi în spitale din Mureş

Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti: „Am văzut şi eu, o dată e adevărat, s-a întâmplat cu nişte picături oftalmologice antiglaucomacoase care nu aveau niciun fel de efecte. Se poate întâmpla lucrul acesta , există firme, sigur că marea majoritate nu sunt aşa, dar există şi situaţii de genul acesta şi e tragic când se întâmplă.”

Virgil Păunescu, preşedintele Administraţiei Spitalelor din Bucureşti: „Ce să facem? Să controlăm toate medicamentele care vin în spital să vedem dacă conţin cantitatea de substanţă care-i scrisă pe ambalaj? S-ar putea să avem şi acolo surprize”.

Producătorii ameninţă că-i vor da în judecată pe cei care contestă eficienţa medicamentelor.

"Considerăm că afirmaţiile false apărute în presă sunt iresponsabile şi constituie un atac asupra siguranţei naţionale, dar şi a unei industrii strategice pentru România (...). Toate medicamentele prezente în lanţul legal de distribuţie, indiferent că sunt inovative sau generice, trec prin acelaşi proces strict de evaluare.", potrivit unui comunicat APMGR.

Şi compania ANTIBIOTICE SA spune că va apela la instanţă după declaraţiile medicului de la „Marie Curie”.

Agenţia Naţională a Medicamentului spune că au loc teste periodice pentru analiza calităţii: „Toate edicamentele puse pe piaţă sunt analizate din punct de vedere al calităţii, iar eliberarea seriilor de medicamente pe piaţă se face pe baza buletinelor de analiză”.

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii Spitalului Marie Curie precizează că medicul Cătălin Cîrstoveanu a făcut respectivele declaraţii în nume propriu. În acelaşi document, doctorul vine cu o completare: spune că medicamentele generice sunt eficiente şi că folosirea îndelungată a antibioticelor duce la scăderea eficacităţii.

Medicii se plâng însă şi de calitatea altor produse, de pildă a mănuşilor chirurgicale.

Daniela Safta, directorul medical al Spitalului Elias: „În momentul în care se decide, se decide preţul cel mai mic, şi-ţi apare testul de calitate care a trecut la testul de deschidere a plicului şi mostra era impecabilă, nu găseşti acelaşi lucru după aceea în cutii”.

Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor din România: „Mi-am cumpărat mănuşi chirurgicale când a fost cazul, mi-am cumpărat măşti chirurgicale. Ar trebui să avem câmpuri chirurgicale, or în acest moment, instrumentarul moale cum se numesc acestea, sunt resterilizate”.

Medicii spun că de multe ori sunt obligaţi să cumpere diferite produse din banii lor.