Medicii şi asistenţii au ieșit în stradă. Protestul halatelor albe, cel mai amplu din ultimii 15 ani

Data publicării:
medici-8

 

Cadrele medicale au ieșit astăzi în stradă pentru a cere, printre altele, alocarea a 6% din Produsul Intern Brut domeniului Sănătăţii. Pentru început, 120 de cadre medicale pichetează sediul Ministerului Sănătăţii şi pe cel al Ministerului Finanţelor. O altă revendicare este creşterea veniturilor pentru rezidenţi care, în prezent, sunt remuneraţi cu un salariu lunar de maximum 800 de lei. Protestul se anunţă a fi cel mai amplu în sistem din ultimii 15 ani.

Actualizare 13:20 Primul protest al medicilor și asistenților s-a încheiat puțin după ora 13. Nimeni din Ministerul Sănătății nu a venit să stea de vorbă cu protestatarii. 

Actualizare 11:05 Protestul a început la ora 11 și va dura până la ora 13. Astfel, în fiecare zi, timp de nouă zile, cadrele medicale vor protesta două ore pentru salarii mai mari și pentru alocarea a 6% din PIB Sănătății.

În funcţie de reacţiile miniştrilor de resort, medicii vor decide dacă vor intra sau nu în grevă generală.

În 1998, sistemul se confrunta cu o grevă generală, dar niciodată de atunci sindicaliştii şi medicii nu şi-au mai unit forţele. Acum sunt hotărâţi să meargă până la capăt: ei ameninţă cu demisii în bloc dacă revendicările nu le sunt îndeplinite.

În luna iulie, a luat fiinţă Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate, o organizaţie care grupa pentru prima dată întreg personalul din sănătate - atât medici, cât şi asistenţi. Lista de revendicări lansată atunci cuprindea mărirea salariilor medicilor rezidenţi, creşterea bugetului sănătăţii astfel încât să ajungă la 6% din PIB, dar şi o lege specială pentru salarizarea personalului din sistemul de sănătate diferită de cea a bugetarilor.

De atunci, Coaliţia s-a mărit, revendicările s-au înmulţit şi a fost trasat şi un calendar al protestelor dacă guvernul nu îndeplineşte aceste cereri. Astfel, pentru luna octombrie era anunţat un miting şi un marş pe traseul dintre Guvern, Ministerul de Finanţe şi Parlament.

Nemulţumirile angajaţilor din sistemul de sănătate sunt vechi, dar abia acum angajaţii din sănătate au decis să îşi unească forţele. Ultimele mişcări sindicale au fost organizate acum 15 ani, când Federaţia Sanitas a declanşat atunci greva generală. Acum, mişcările de protest sunt de lungă durată.

Până acum, guvernul a ignorat cererile Coaliţiei. În plus, ministrul Sănătăţii declara în urmă cu opt zile că protestele nu îşi au rostul: „Având în vedere că Ministerul Sănătăţii face toate demersurile legislative şi că ne aflăm în prim proces de dezbatere a actelor normative care constituie esenţa reformei, considerăm că posibilele proteste nu se justifică, nu au suport real”, arăta Eugen Nicolăescu.

Colegiul Medicilor estimează că ar fi nevoie de 40 de milioane de euro pentru dublarea salariilor medicilor rezidenţi, dar Guvernul nu a dat vreun semn că ar fi dispus să acorde această mărire. Dacă până în luna noiembrie, nu se va ajunge la niciun acord, medicii sunt hotărâţi să îşi dea demisia în bloc.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri