Modernizarea maternităţilor, pe punctul de a fi suspendată. Singura soluţie: o nouă rectificare de buget

Data publicării:
02 maternitati

La maternitatea din Oneşti, lucrările de reabilitare au început acum şase luni, cu o echipa de 40 de muncitori. Când banii s-au terminat, constructorul şi-a luat angajaţii şi a părăsit şantierul. În prezent, mai lucrează aici doar şase muncitori, în condiţiile în care doar 30% din reparaţii au fost finalizate, iar întreaga lucrare ar fi trebuit să fie gata la finele lunii martie.

Proiectul de reabilitare a maternităţilor se ridică la 2 milioane de euro, bani care ar fi trebuit să vină de la Banca Mondială, prin Ministerul Sănătăţii. În toamnă au fost alocaţi 200.000 de euro, însă de atunci nu s-a mai primit nimic. Între timp, primele care suferă sunt proaspetele mame şi nou-născuţii. Ca să ajungă la pacienţi, medicii îşi fac cu greu loc prin moloz.

Constructorul spune că mai aşteaptă banii până la rectificarea din vară, iar apoi va fi obligat să oprească lucrările, atât la Maternitatea din Oneşti, cât şi la cea din Iaşi. Până acum, creanţele depăşesc 1 milion de euro.

Acelaşi peisaj se regăseşte şi la Maternitatea din Cluj-Napoca. Lucrările de modernizare au început în urmă cu doi ani, însă acum cea mai mare parte a clădirii este un şantier abandonat.

Proiectul de reabilitare demarat în şase ani împreună cu Banca Mondială presupune confinanţare din partea statului român. Singura soluţie de alocare a sumelor necesare, spune secretarul de stat Raed Arafat, este rectificarea de buget, un instrument folosit an de an pentru acoperirea găurilor negre din bugetul Sănătăţii.

În proiectul de reabilitare sunt incluse secţiile de Obstetrică şi Neonatologie din 20 de unităţi sanitare din toată ţara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri