Sari la conținut

Obezitate tratată cu bisturiul

„7XL aveam pe vremuri. (Și acum?) Și acum XL, L, XL la haină, L la tricouri”, spune Marian Oprea, care a suferit o astfel de operație.

Marian Oprea cântărea în urmă cu doi ani 210 kilograme. A moştenit problemele metabolice de la părinţi şi indiferent ce metode de slăbire a încercat, de la medicină naturistă sau sport până la înfometare, n-a reuşit să scape de multele kilograme în plus. În final, a ajuns pe masa de operaţie, pentru o intervenţie de micşorare a stomacului.

„Decizia nu a fost deloc grea, pentru că era singura mea şansă la viaţă”, spune Marian Oprea. „Am zis: dacă mor acasă sau mor pe masa de operaţie, pentru mine era tot aia. Dar, făcând operaţia, aveam o şansă la o altă viaţă”, explică Marian Oprea.

Marian a ştiut să profite de şansa oferită, iar acum cântăreşte cu 100 de kilograme mai puţin. Simte din nou că trăieşte, se poate mişca aproape normal şi, în general, şi-a recâştigat încrederea în sine. De altfel, de la an la an, tot mai mulţi pacienţi ajung să facă această operaţie.

În ultimul an, operaţiile de obezitate au devenit cele mai frecvente intervenţii care se fac la noi în spital. Deci, undeva peste 50-60 de cazuri de gastric slim doar în acest an. (...) În mâinile noastre, această operaţie are zero mortalitate şi sub 1% risc de complicaţii severe”, spune Bogdan Moldovan, șef secție chirurgie la o clinică privată din Brașov.

După operaţie, indicaţiile nu sunt foarte multe. Pacientul trebuie doar să nu exagereze cu alimentaţia.

„Absorbţia tuturor nutrimentelor se face normal. (...) Le zic pacienţilor că este o operaţie care îi ajută să renunţe la orice fel de medicament”, spune Bogdan Moldovan.

Costurile unei astfel de operaţii pornesc de la 5.000 de euro şi cele mai multe nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează acest tip de operaţii dacă sunt facute la cerere.

(...) Există posibilitatea efectuării în regim de urgenţă a acestui serviciu medical chirurgical în situaţia persoanelor care sunt diagnosticate cu obezitate morbidă”, explică Daisa Ancuţa, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Braşov.

În România, doar câteva centre universitare practică procedeul chirurgiei bariatrice, printre care Târgu Mureş, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti. Și în aceste situaţii sunt decontate doar intervențiile considerate de urgență.