Obiceiurile sportive care pot pune în pericol dinții

Data publicării:
sala fitness barbati

Nu este un secret faptul că sportul este benefic pentru organism. Însă cei care obişnuiesc să facă sport au anumite obiceiuri care le pun în pericol ...dinții. Consumul de băuturi care cresc randamentul şi dau energie în timpul sportului poate duce la degradarea dinţilor.

„Nu mai pot să mă opresc oricum, e o dependenţă. Trebuie!”, spune pacienta.

Adriana merge de cel puţin trei ori pe săptămână la sală, pentru a se menţine în formă. Acum a trecut pragul cabineului stomatologic din cauza unor carii provocate de lichidele energizante pe care le consumă în timpul exerciţiilor.

„Consum băuturi energizante, mai mult în timpul sportului, antrenamentului, ca să dau randament, să mă energizeze puţin”, spune Adriana Buzdugan.

Din cauza transpiraţiei excesive din timpul antrenamentelor, Adriana se deshidratează şi pierde din energie. Acesta este momentul în care atât ea, cât şi alţi sportivi consumă băuturi energizante.

„Acestea conţin aminoacizi care scot calciul din dinţi făcându-l friabil, poros şi vulnerabil la carie. O recomandare pe care o avem pentru sportivi este să nu consume aceste băuturi energizante înghiţitură cu înghiţitură, încet, încet, pe parcursul întregului antrenament, deoarece menţin dinţii într-o baie constantă de acid”, spune Mihaela Dan, medic specialist ortodont.

Nici specialiştii din domeniul sportului nu recomandă astfel de băuturi.

„Vorbesc strict din postura mea de sportiv de performanţă. Sincer, nu le-aş recomanda, pentru că au tot felul de îndulcitori, zahăr mai exact şi atunci cum eu nu le folosesc, nici altora nu le recomand”, spune Marinela Ungureanu, antrenoare de fitness.

Cei care fac sport se declară nepuntincioşi în faţa acestei băuturi.

- Ocazional, se poate spune că da (consum – n.r).
- În timpul antrenamentului?
- Uneori da, alteori nu. N-am asociat în mod direct probleme între băuturi carbogazoase şi problemele dentare, spune un tânăr.

- Ştiu că marea majoritate de băuturi care se vând în sală conţin astfel de îndulcitori şi zahăr, dar din păcate ele sunt comercializate, iar cei care vin la sală - şi nu numai - le beau şi aşa apar cariile”, spune un altul.

Preţul pentru tratarea unei singure carii este în medie de 50 de lei, iar dacă apar şi complicaţii poate să depăşescă suma de 300 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri