Ochelarii de soare cu lentile colorate pot fi periculoși pentru ochi

Data publicării:
7958154972 63d7d7fd89 o

Specialiştii spun că purtarea unor ochelari de soare care au doar lentilă colorată, nu şi toate filtrele speciale, pot face mai rău ochiului decât dacă nu am purta deloc ochelari.

Când nu avem protecţie, cantitatea de ultraviolete care trece către structurile interne ale ochiului este mult mai mare deoarece pupilă se dilată, dar neavand protecţie, ultravioletele trec”, a declarat Eugen Rotaru, optometrist.

Lumina propriu-zisă nu generează efecte negative speciale asupra ochiului, dar în situaţia în care lumina ultravioletă pe care noi nu o vedem este de o intenstitate mare şi asta noi nu o vedem se întâmplă la mare, se întâmplă la mare înălțime, toate acestea pot să genereze efecte negative asupra ochilui”, a explicat doctorul Mircea Filip, medic primar oftalmolog.

Cea mai cunoscută boală a ochiului care poate apărea din această cauză este cataracta, dar nu este singura.

Degenerescenţa maculară, o boală care nu duce la orbire, dar o boală care îţi dă un handicap, pentru că nu poţi să mai citești. De asemenea, pot să apară boli cum sunt teri jon-ul, reigio sau pinguecula, sunt nişte afecţiuni care nu sunt foarte grave, dar necesită la un moment dat tratament chirurgical în situaţia în care ochelarul de soare nu este purtat”, a mai spus Mircea Filip.

Dacă efectele acestor boli apar abia după câţiva ani, oftalmologii atrag atenţia că una dintre consecinţele imediate ale ochelarilor fără protecţie este apariţia sau creşterea dioptriilor.

Cel mai uşor mod de a ne asigura de calitatea ochelarilor de soare este acela de a urmări marcajele speciale de pe braţele ramelor.

Ar trebui să regăsim anumite simboluri cum ar fi CE, care ne arată că este un ochelar de calitate, UV 400 sau polarizat, adică avem o lentilă cu un filtru UV sau o lentilă polarizată, sau categoria filtrului solar”, a exemplificat Eugen Rotaru, optometrist.

Atunci când rama este prea subţire şi nu permite marcajul CE, este permisă aplicarea lui sub formă de sticker.

Simbolul CE reprezintă marcajul european care asigură calitatea produsului şi trebuie obligatoriu să fie inscripţionat pe rame.

Citiți și:

Cum alegem corect ochelarii de soare care să nu provoace probleme de vedere

Un alt marcaj este filtrul de protecţie. Acesta este notat cu simbolurile UV sau CAT, prescurtarea de la categorie. Astfel, veţi găsi categoriile 0, 1, 2, 3 sau 4. Cu cât lentila este mai colorată, cu atât oferă o protecţie mai ridicată. De aceea specialiştii nu vă recomandă să conduceţi cu ochelari care au filtrul 4. Atenţie, firmele producătoare nu sunt obligate să inscripţioneze aceste date. Puteţi în schimb să îi verificaţi în centrele de optică.

O altă inscripţie care se află pe braţul ochelarilor sau pe rama acestora, sub formă de sticker vă spune dacă ochelarii sunt sau nu polarizaţi.

Acest marcaj poate fi inscripţionat pe rama, sau lipit pe lentilă sub formă de sticker.

Lentilele polarizate reduc strălucirea şi sporesc vizibilitatea. Ele sunt indicate în special când mergeţi la pescuit. Cum putem verifica foarte simplu dacă ochelarii sunt sau nu polarizaţi?

Există teste speciale, anumite imagini care se văd doar atunci când avem o lentilă polarizată sau putem privi la display-ul telefonului mobil, rotind imaginea la 90 de grade, imaginea ar trebui să se întunece”, a mai afirmat optometristul.

În afară de aceste semne de pe ramele ochelarilor este bine să ţinem cont de culoarea lentilelor, care nu este deloc întâmplătoare.

Culoarea filtrului solar

Filtrele galben şi portocaliu - sunt recomandate şoferilor deoarece îmbunătatesc contrastele cromatice.

Filtrele albastru şi verde - sunt recomandate pentru persoanele cu hipermetropie.

Filtrul gri - este odihnitor şi nu alterează percepţia culorilor.

Filtrul maro - recomandat miopilor.

Pentru că a venit deja vara, medicii s-au gândit și la persoanele care poartă ochelari de vedere și nu pot purta unii de soare.

Se pot executa şi ochelari de soare cu dioptrii pentru orice viciu de refracţie, plus protecţia UV, pot fi şi polarizați. Arată ca un ochelar de soare obişnuit, doar că avem şi dioptrii. Preţurile pornesc de la 100 -150 de lei, până la câteva sute”, a afirmat Eugen Rotaru, optometrist.

Medicii recomandă ca ochelarii să fie cumpăraţi din cabinetele speciale de optică, care au şi aparatura necesară pentru a testa gradele de protecţie ale diferitelor lentile. Astfel, riscurile de a cumpăra unii contrafăcuţi, sunt minime.

Iar pentru cei preocupaţi de modă, vară aceasta se poartă în continuare ochelarii tip aviator, cei cu rame colorate în stil retro şi ramele cu printuri leopard. Nu uitaţi însă că rama nu este atât de importantă precum calitatea lentilelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri