Păcăleala produselor bio. Alimente ecologice, doar pe etichetă

Data publicării:
29032013-2013-03-31-16h13m52s102
 

Comercianţii români şi-au dat seama destul de repede de faptul că termeni precum „biologic” sau „ecologic” aduc vânzări bune. Aşa că îi folosesc, deşi produsele lor nu sunt nici bio, nici eco.
„Am întâlnit cazuri în care s-au folosit etichete de tipul bio şi apoi s-a dovedit că acest produs nu era certificat ecologic”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Anul trecut, 11% din produsele ecologice controlate aveau probleme. În prima parte a anului, în doar cinci zile de control, inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au găsit nereguli de acest fel la jumătate dintre firmele care comercializau produse sub sigla bio.
Preţul unui produs ecologic este uneori de două, trei ori mai mare decât cel al unuia convenţional, însă de multe ori nu este o garanție. Mulţi procesatori folosesc termenul ecologic doar pentru a-și vinde produsele.
Specialiștii au și câteva sfaturi pentru românii care preferă aceste produse.
„Trebuie să avem frunza cu steluțe verzi a UE, cuvântul 'ecologic', codul firmei de certificare care certifică ultimul producător al acelui produs”, a explicat Marian Cioceanu, preşedinte Bio România.
Potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobate saptamâna aceasta, producătorii care folosesc fraudulos termenii ecologic sau biologic vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 20 şi 30 de mii de lei, iar produsele cu probleme vor fi retrase de la comercializare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri