"N-a fost un ghinion în care spui: ups, am aruncat bomba greșit". Soldații IDF, acuzați că au vizat mașină cu mașină în atacul de luni

Data publicării:
angajati umanitari ucisi in gaza
Într-un atac israelian de luni, șapte angajați umanitari din Australia, Canada, Polonia, Marea Britanie și SUA și un cetățean palestinian au fost uciși. FOTO: Profimedia Images

Fondatorul World Central Kitchen (WCK), Jose Andres, a acuzat forțele israeliene din Gaza că atacul în care au fost uciși șapte persoane care aduceau alimente palestinienilor în prag de foamete nu a fost o greșeală. El a susținut că forțele israeliene erau informate despre traseu și că au vizat sistematic, mașină cu mașină.

Într-un atac israelian de luni, șapte angajați umanitari din Australia, Canada, Polonia, Marea Britanie și SUA și un cetățean palestinian au fost uciși.

Israelul a spus că lovitura a fost o „greșeală gravă” și și-a cerut scuze. De asemenea, a promis o anchetă independentă.

Potrivit organizației umanitare însă, convoiul cu ajutoare  a fost lovit în timp ce părăsea depozitul Deir al-Balah, „unde echipa descărcase peste 100 de tone de ajutor alimentar umanitar adus în Gaza pe ruta maritimă”.

Convoiul era alcătuit din trei vehicule, inclusiv două blindate, unde se vedea clar  sigla organizației. Toate vehiculele au fost lovite în timpul atacului.

Într-o declarație pentru Reuters, Jose Andres a spus că atacul nu a fost „un  ghinion în care spui: „ups”, am aruncat bomba în locul greșit”.

Într-un alt interviu pentru Channel 12, el a spus că „a fost într-adevăr un atac direct asupra vehiculelor marcate clar ale căror mișcări erau cunoscute de toată lumea din IDF [Forțele de Apărare Israelului]”.

Cadavrele a șase dintre lucrătorii WCK morți au fost duse din Gaza în Egipt pentru a fi repatriate. Cetățeanul palestinian a fost înmormântat marți în Rafah.

După acest atac, organizația WCK a suspendat operațiunile în Gaza. ONU a anunțat că întrerupe acțiunile pe timp de noapte pentru cel puțin 48 de ore pentru a evalua situația de securitate.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a descris lovitura ca fiind fără intenție. „Se întâmplă în război, verificăm până la capăt, suntem în contact cu guvernele și vom face totul pentru ca acest lucru să nu se mai repete”, a spus premierul israelian.

Șeful Statului Major General al IDF, Herzi Halevi, a vorbit despre incident ca despre o „greșeală gravă” și a spus că „nu ar fi trebuit să se întâmple”.

Președintele american Joe Biden a condamnat atacul, acuzând Israelul că nu a făcut suficient pentru a proteja lucrătorii umanitari.

Trei dintre lucrătorii umanitari uciși erau cetățeni britanici. De asemenea, au fost uciși un cetățean polonez, un australian, un palestinian și un bărbat cu dublă cetățean american-canadian.

În urmă cu patru zile, WCK a declarat că a trimis în Gaza peste 1.700 de camioane cu alimente.

Peste 196 de lucrători umanitari au fost uciși în Gaza din octombrie, conform Aid Worker Security Database, finanțată de SUA.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri