Sari la conținut

Pacienți tratați la gura sobei. Spitalul din Strehaia este încălzit ca acum un secol

În saloanele spitalului din Strehaia, sobele din teracotă reprezintă singura sursă de încălzire. Sunt şi nopţi când doar păturile groase le ţin bolnavilor de cald.

„Să menţinem căldura. D-asta le ţinem pe noi. Nu putem să stăm doar în pijamale sau cămăşi de noapte. Dacă se face căldură, mai este cum mai este, dar dacă nu e căldură, murim de ger”, spune o pacientă.

În băi şi pe holurile spitalului este aproape la fel de frig ca afară.

„În timp ce în saloane temperatura este de aproximativ 24 de grade, pe hol și în toaletele pacienților termometrul nu arată mai mult de 12 grade”, relatează Bogdan Marica, reporter Digi24 Craiova.

În 1991, centrala termică din Strehaia a fost închisă. Conducerea spitalului a recurs la o măsură de avarie şi a montat zece sobe, câte una în fiecare salon.

„Este o diferență de temperatura între saloane şi holuri. Nefiind încălzite holurile, este ceva mai frig acolo, dar bolnavii se adaptează, noi ne adaptăm”, declară Daniel Cioplea, asistent-şef în cadrul Spitalului din Strehaia.

Spitalul din Strehaia este secţie externă a unităţii spitaliceşti judeţene din Drobeta Turnu-Severin. Bugetul este alocat de Consiliul Judeţean Mehedinţi, condus până anul trecut de baronul Adrian Duicu, aflat în arest la domiciliu într-un dosar de corupţie. Şansele ca spitalul să primească bani pentru o centrală sunt extrem de mici.

„Anul acesta nu s-a prins în buget, pentru că sunt unele secții ale spitalului care sunt într-o stare care implică reabilitarea urgentă”, declară Marinică Stoian, managerul Spitalului Orăşenesc Strehaia.

Încălzirea cu sobe pe lemne a Spitalului din Strehaia costă aproximativ 30.000 de lei în fiecare iarnă.