Pacienţii cu afecţiuni cronice vor 6% din PIB pentru sistemul medical

Data publicării:
sanatate

Gheorghe Tache este unul dintre pacienţii care au beneficiat de un transplant de rinichi. Este recunoscător celor care i-au oferit şansa de a trăi, dar se plânge că are probleme cu medicaţia obligatorie după asemenea operaţie.

Gheorghe Tache, pacient: „Ea este vitală pentru noi, la noi nu se poate întrerupe, dacă ai întrerupt-o, se poate să fie pentru toată viaţa, din momentul în care un pacient cu transplant depune reţeta la farmacie şi până ia medicaţia durează aproape şi o lună de zile”.

În Uniunea Europeană, doar România şi Bulgaria alocă Sănătăţii mai puţin de 6% din PIB. În topul cheltuielilor pentru Sănătate, suntem pe ultimul loc în Europa.

Banii de care are nevoie domeniul nu înseamnă doar acces la tratamente şi diagnosticare rapidă.

Radu Ganescu, preşedintele COPAC: „Noi credem că 6 la sută poate fi o sumă foarte mică pentru ce nevoie avem noi. Nu ştim cât costă în momentul acutal sănătatea în România, nu ştim exact numărul de pacienţi în România, ştim nişte indici statistici care ne spun că avem acces îngreunat la servicii medicale”.

Iulian Petre, directorul Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor afectate de HIV SIDA: „Credem că e momentul ca Ministerul şi Guvernul să crească salariile medicilor printr-o infuzie de finanţare către sănătate, şi nu să ia acele economii destinate tratamentului şi medicamentelor aşteptate de pacienţi”.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate recunoaşte că sistemul are nevoie de mai mulţi bani. Dar nu vorbeşte despre sume.

Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS: „Nu aş putea spune că e o ţară cu atât de puţini bani, dar nimeni nu ştie câţi ar trebui. Dacă aş avea şase la sută din PIB, aş vedea cum a decurs anul respectiv şi aş vedea dacă aş mai avea nevoie de încă şase la sută sau...”.

Campania de strângere de semnături pentru obţinerea a 6% din PIB începe luna viitoare. Caravana are pe traseu oraşele Bucureşti, Cluj, Timişoara, Craiova şi Iaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri