Sari la conținut

Persoanele alergice la înțepături de albine nu găsesc tratament în țară

Ramona Păcurar are 36 de ani şi, de câteva luni, a aflat că este alergică la veninul de albine. Ultima oară când a fost înţepată, i s-au umflat faţa şi mâinile. Medicii i-au prescris un tratament, care trebuie urmat cel puţin trei ani. Femeia a căutat medicamentul în mai multe farmacii din ţară, dar fără succes.

„În Cluj, Constanţa, Bucureşti, Braşov... nu se găsește. Există doar în Ungaria, pe baza unei reţete comandate înainte cu două săptămâni”, spune aceasta.

Numai în Transilvania sunt 50 de persoane alergice la înțepătura de albină sau viespe.

„Cei alergici pot dezvolta forme severe care pot merge de la o urticarie generalizată, până la un șoc anafilactic cu deces”, afirmă dr. prof. univ. Diana Deleanu.

De doi ani, firma care importa vaccinul la noi în ţară s-a închis. Este motivul pentru care persoanele alergice trebuie să facă drumuri în străinătate.

În alte ţări europene, ca Franţa sau Germania, vaccinul se găseşte în farmacii şi este decontat aproape integral. În România, situaţia este diferită.

Mihai Moisescu, director executiv DSP Cluj a declarat pentru Digi24: „Nu am cunoştinţă de existenţa vreunui vaccin împotriva veninului de albină sau de viespe. Nu există în calendarul de vaccinări al Ministerului Sănătăţii.”

Potrivit specialiştilor, vaccinul împotriva veninului albinelor sau viespilor reprezintă singurul tratament pentru astfel de alergii.