Plătim lapte, bem apă. Aproape 50% din cantitatea de lapte din magazine este neconformă

Data publicării:
lapte

Concluziile inspectorilor ANPC sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Laptele comercializat are mai puțină grăsime decât cea indicată pe etichetă, iar umiditatea nu este corespunzătoare.

În plus, produsele au în componență mai multă sare decât cea indicată pe etichetă. Asta înseamnă că românii dau bani pe ceva și consumă, de fapt, cu totul altceva.

Inspectorii au luat deja măsuri. Au oprit temporar de la comercializare circa 24 tone lapte de consum și produse lactate și au aplicat sancțiuni în valoare de peste 1.200.000 de lei. Consumatorii sunt sfătuiți ca, atunci când cumpără lapte și produse din lapte, să solicite vânzătorilor informații suplimentare cu privire la natura produselor.

Și cel mai important, nu cumpărați lapte și produse din lapte din locuri neautorizate.

Un an dificil pentru industria laptelui

Producătorii de lapte au început cum nu se poate mai prost anul. Vânzările le-au scăzut drastic după declanşarea scandalului laptelui contaminat cu aflatoxină, izbucnit la începutul lunii martie.

Însă autorităţilor le-a luat mai mult de două săptămâni pentru a finaliza un raport şi pentru a declara că laptele de pe piaţă este bun pentru consum. Şi asta după ce consumatorii deja îşi pierduseră încrederea în produsele de la raft.

Scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină, un tip de mucegai provenit din hrana vacilor, a izbucnit pe 4 martie, când autorităţile pentru siguranţa alimentară au descoperit aflatoxină peste limitele admise.Trei zile mai târziu, o cantitate de 14 mii de litri de lapte cu toxine de la o fermă din Timiş a fost distrusă.

Pe 11 martie, inspectorii au mai descoperit trei ferme şi două fabrici care aveau lapte cu aflatoxină peste limita admisă. Două zile mai târziu, au apărut probleme la alte 2 unităţi de colectare a laptelui, iar în zilele următoare 32 de dozatoare de lapte din ţară au fost închise.

Însă abia pe 21 martie, autorităţile au confirmat că laptele din magazine nu are nicio problemă şi este bun pentru consum.

Din tot acest scandal au avut de pierdut producătorii, care au raportat vânzări înjumătăţite după prima lună a scandalului laptelui. Ei spun că au pierdut peste 3 milioane de litri de lapte pe zi.

Anual, în fermele din România se produc 8 milioane de tone de lapte, iar trei sferturi provine de la micii fermieri. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri