Premieră: transplant de ficat între doi pacienți infectați cu HIV

Data publicării:
medici operatie doctori - GettyImages - 71205641

 

FOTO: Getty Images

Acum aproximativ două săptămâni am efectuat primul transplant hepatic din lume între două persoane cu HIV și primul transplant de rinichi din SUA între două persoane cu HIV”, a declarat Dorry Segev, profesor de chirurgie la spitalul universitar Johns Hopkins Medecine din Baltimore (Maryland), în cadrul unei conferințe de presă.

„Este o zi foarte entuziasmantă pentru noi”, a mărturisit el. „Dar, de fapt, acesta este abia începutul”, a adăugat Dorry Segev.

Ficatul a fost transplantat la un pacient infectat de peste 20 de ani cu virusul care provoacă SIDA, au precizat medicii.

Un rinichi de la același donator cu HIV a fost grefat altui pacient care avea aceeași infecție, această procedură fiind efectuată deja de mai multe până acum ori, în Africa de Sud.

Ambii pacienți, a căror identitate nu a fost dezvăluită și nici cea a donatorului, se recuperează bine după aceste intervenții chirurgicale, a declarat echipa medicală. Pacientul căruia i s-a făcut transplantul de rinichi a părăsit deja spitalul, mai relatează AFP.

Legislația din SUA interzicea orice transplant de organe prelevate de la un pacient infectat cu HIV, până la promulgarea în 2013 a legii HOPE — care înseamnă „speranță” în limba engleză — de către președintele Barack Obama.

Cu toate acestea, și înainte de promulgarea acestei legi purtătorii virusului HIV aveau totuși posibilitatea de a beneficia de organe de la donatori seronegativi, însă având în vedere penuria de donatori de organe, mulți pacienți au murit înainte de a ajunge la transplant, mai precizează agenția France Presse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri