Sari la conținut

Primul ajutor în caz de stop cardiac: Defibrilatoare automate au fost montate la Aeroportul Internaţional Henri Coandă

Două defibrilatoare automate au fost montate miercuri în Aeroportul Internaţional Henri Coandă, locul în care, săptămânal, apare un caz de urgenţă. Medicii spun că, dacă este folosit imediat, un astfel de aparat poate salva viaţa unui om care a intrat în stop cardiorespirator. Poate fi utilizat de oricine, căci instrucţiunile sunt simple şi uşor de urmat. În România, 50.000 de oameni mor anual în urma unui stop cardiorespirator, iar cele mai multe cazuri se petrec în locuri publice.

Oricine poate folosi un defibrilator, în condiţiile în care un robot ghidează pas cu pas operaţiunea de salvare. Specialiştii spun că folosirea aparatului nu prezintă riscuri şi este prima şansă la viaţă în cazul unei persoane care intră în stop cardio-respirator.

Dacă defribilatorul simte un ritm care nu trebuie şocat, defibrilatorul nu lasă pe cel care este lângă el să încarce. Defibrilatorul vorbeşte, dă indicaţii în limba româna. Îţi explică dacă este de făcut şoc sau nu este de făcut şoc”, a explicat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, prezent la inaugurarea aparatelor de la Aeroportul Internaţional Henri Coandă.

Medicii spun că şansele de supravieţuire ale bolnavului cresc cu 60% dacă pacientul este resuscitat imediat cu ajutorul defibrilatorului automat. „După primele două minut de stop cardiorespirator, şansele de supravieţuire a victimei scad cu 10%. Fiecare minut care trece înseamnă cu 10% şanse mai puţine pentru victimă”, a explicat Nicolae Stavre, preşedintele Asociaţiei Române de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă.

În ambele terminale ale aeroportului Henri Coandă, atât la Plecări cât şi la Sosiri, au fost montate defibrilatoare automate.

Sunt destul de numeroare aterizările cu urgenţe medicale, respectiv cazuri de urgenţă care se petrec la bordul aeronavei. Aceste cazuri deja s-au înmulţit şi putem spune că se apropie, în medie, la un caz pe săptămână”, a declarat directorul aeroportului, Valentin Iordache.

În Bucureşti există deja astfel de aparate. Cinci defibrilatoare au fost montate acum doi ani în staţiile de metrou din centrul Capitalei. Nu sunt greu de folosit, au instrucţiuni scrise, iar odată deschisă cutia, se apelează automat 112. Nimeni nu a folosit însă până acum un astfel de aparat.

Statisticile arată că în Europa, la fiecare 45 de secunde, o persoană intră în stop cardiorespirator, de cele mai multe ori pe stradă sau în alte locuri publice.