Sari la conținut

Proteste. Medicii cer condiţii decente de muncă şi plata orelor suplimentare

Pentru a doua oară în ultima săptămână, o delegaţie a unui grup de medici reunit pe internet a fost la negocieri la Ministerul Sănătăţii. Ministerul nu a transmis încă un punct de vedere asupra discuţiilor. Dar reprezentanţii medicilor, dr Alexandru Chirculescu şi dr Gabriela Cucu, au precizat care au fost principalele teme de discuţie: „Punctual, ne dorim ca orele de gardă să fie plătite dublu. Pentru că în contractul nostru de muncă sunt prevăzute doar 160 de ore, iar un medic lucrează mult mai mult de 250 de ore, cu tot cu gărzi", a spus Gabriela Cucu, medic specialist în psihiatrie.

„Legea coplăţii înseamnă legea practicii private în spitalele de stat, care e o lege care se aplică în Marea Britanie, Franţa, Germania şi care trebuie să ajungă si la noi. Vreau să se înţeleagă foarte clar: legea coplătii, aşa cum o vedem noi, nu e o legalizare a şpăgii", a spus şi doctorul Florin Chirculescu, preşedintele Sindicatului Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino" .

„Mitingul va fi în faţa Guvernului, aşteptăm toţi medicii, pacienţii, cadrele medicale. Nu se va referi strict la salarii, se va referi la începerea reformei în sistemul medical. Deci este un prim punct de a porni reforma în sistemul sanitar", a afirmat doctorul Gabriela Cucu.

La miting sunt aşteptaţi medici, cadre medicale, dar şi pacienţi din toată ţara. Grupul este altul decât cel cunoscut drept Alianţa Medicilor, care se organizează acum ca ONG. Niciunul dintre grupuri nu recunoaşte autoritatea şi eficienţa sindicatelor tradiţionale din Sănătate.