Raportul de externare din spital, un drept ignorat în România

Data publicării:
spital fetita

La spitalul judeţean din Slatina, pacienţii externaţi vor primi de la 1 iunie şi un decont, pe lângă obişnuitul bilet de externare. Pe foaia respectivă vor fi trecute medicamentele primite în timpul spitalizării, procedurile medicale aplicate și alte tratamente.

Conducerea spitalului spune ca în acest fel va avea putea controla şi ce fac medicii.

„În momentul în care se fac abuzuri din partea angajaților spitalului, indiferent de numele lor, abuzuri la adresa pacienților, toleranța din partea mea va fi zero”, susține Andrei Iordache, directorul Spitalului Județean Slatina.

Eliberarea decontului la externare este reglementată de un ordin al ministrului Sănătății din 2006. Actul normativ nu prevede și sancțiuni, prin urmare managerii spitalelor au ales calea cea mai simplă: au aplicat ordinul doar la solicitarea bolnavului.

După ce primește decontul, pacientul poate verifica dacă medicamentul prescris de medic coincide cu cel aflat pe biletul respectiv. Dacă a sesizat nereguli, bolnavul se poate adresa conducerii spitalului, care va demara o anchetă, pentru a se stabili dacă cele sesizate se confirmă.

Dispoziţia rămâne în continuare opţională la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. Fişa este eliberată doar pacienţilor neasiguraţi, care trebuie să plătească spitalizarea şi medicamentele, precum şi celorlalţi, doar la cerere.

„Pentru că e o muncă în plus, pentru că ai nevoie de alți oameni care să facă acest lucru, pentru că trebuie să ai în programul informatic acest modul care trebuie să facă un calcul al costurilor pe perioada de spitalizare”, afirmă Maria Cerbu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor-Babeş Timişoara.

Mulţi dintre pacienţi nici măcar nu ştiu că pot cere acest document.

„Nu știu dacă chiar m-ar încălzi cu ceva să știu valoarea cheltuielilor. Oricum, ce trebuia făcut, trebuia făcut oricum”, spune un pacient.

„Nu cred c-aș fi interesată pentru că oricum știu că sunt obligați să ne ofere tot ce trebuie într-un spital, medicamente, tot ce trebuie și nu văd cu ce m-ar avantaja acea fișă”, spune o pacientă.

Decontul de cheltuieli este întocmit în trei exemplare: unul rămâne la pacient, unul se atașează la foaia de externare și altul ajunge în contabilitatea spitalului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri