Sari la conținut

Revoluție în medicina dentară: Țesut osos creat cu ajutorul celulelor stem

  

Medicul Aranka Ilea, de la Facultatea de Medicină Dentară din Cluj-Napoca, foloseşte celule stem recoltate din grăsimea porcilor vietnamezi pentru a crea ţesut osos specific maxilarului. Celulele sunt implantate imediat după extracţia unui dinte. Cercetătoarea susţine că acestea interacţionează cu ţesuturile existente şi produc regenerarea osoasă.

Avantajele acestei metode ar fi că de la acelaşi individ se recoltează celulele stem şi se implantează la acelaşi individ fără să existe şanse de respingere a grefei”, explică cercetătoarea Aranka Ilea.

Medicii stomatologi spun că această metodă i-ar ajuta pe pacienţii care au nevoie de implanturi dentare, pentru că acestea ar deveni mult mai uşor de realizat.

Nu ar mai fi nevoie de transplant osos, adică nu s-ar mai lua os din altă parte a organismului să se transplanteze la nivelul arcadelor dentare”, spune Petronela Buiga, medic stomatolog.

Experimentul este finanţat de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, însă reprezentanţii instituţiei nu au vrut să facă publică suma.

Avem speranţa să obținem rezultate care să fundamenteze folosirea clinică a unor astfel de terapii. În acest caz, este vorba de regenerare osoasă. Rezultatele care se obţin în acest moment pot fundamenta extinderea cercetărilor şi a aplicaţiei pe fiinţa umană”, a spus profesor doctor Radu Câmpian, decan al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj.

Experimentul pe porci a început în 2014 şi va continua până anul viitor. Dacă rezultatele lui sunt încurajatoare, s-ar putea intra în faza experimentelor pe oameni. Pentru asta, cercetătoarea din Cluj-Napoca va avea nevoie de avize de la Ministerul Sănătăţii şi de voluntari.