România are doar 2.300 de donatori de celule stem. În Germania sunt patru milioane

Data publicării:
celule-stem

Pentru cei care au beneficiat de un transplant de la un donator neînrudit nu există cuvinte de mulţumire pentru anonimii care le-au schimbat viaţa.

„Practic, în momentul respectiv te mai naşti o dată”, spune Andrei Gandrobur. Acesta a fost depistat în urmă cu opt ani cu limfomul Hodgkin, iar de atunci a început o luptă contracronometru.

Avea nevoie rapid de un donator compatibil de la care să ia celule stem prin transplant. Şansa lui nu a venit din ţară, pentru că la noi atunci nu exista un registru al posibililor donatori de celule stem hematopoietice, ci din Italia.

„Italienii au accesat registrul internaţional şi au găsit un donator în Australia. La mine a fost un bebeluş. Din cordonul lui s-au recoltat celulele stem. Fără acel donator, şansele mele de supravieţuire erau aproape de zero”, este convins Andrei Gandrobur.

Acum este un om sănătos şi a devenit voluntar într-o campanie prin care încearcă să convingă oamenii să se alăture programului.

Oricine se poate înscrie în acest program. După completarea unui chestionar medical, urmează o serie de analize de bază. Sunt suficienţi 10 mililitri de sânge pentru a determina gradul de compatibilitate.

Într-o singură zi, în Capitală câteva zeci de persoane au acceptat să devină potenţiali donatori.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem din România a devenit funcţional la finalul anului trecut şi este conectat la celelalte registre europene.

În prima parte a anului, şase pacienţi români au făcut transplant de celule stem, iar alţi şapte urmează să primească o nouă şansă la viaţă până la finalul de an. Pe lângă mulţumirea sufletească, donatorii au şi alte avantaje.

Donatorii au asigurare de sănătate tot restul vieţii

„Beneficiază de asigurări de sănătate pentru tot restul vieţii şi, anual, la cererea şi la dorinţa donatorului, poate beneficia de o evaluare medicală completă”, spune Aurora Dragomirişteanu, directorul RNDVCSH.

În străinătate, costul unui transplant medular depăşeşte 200.000 de euro, în timp ce în România este la jumătate. Suma este suportată integral de Ministerul Sănătăţii.

În Registrul Naţional al Donatorilor s-au înscris până acum peste 2.300 de persoane, mult sub media europeană. Numai în Germania sunt patru milioane de posibili donatori.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri