Sari la conținut

Sănătatea, controlată de la Ministerul de Interne. 11.000 de angajați ai Ambulanței trec în subordinea MAI

Accidentul din Munţii Apuseni, din ianuarie, a arătat încă o dată hibele din sistemul românesc de intervenţie în caz de urgenţă - instituţii care nu colaborează şi lipsa de coordonare. De aceea, imediat după ce au trecut emoţiile provocate de accident, la Ministerul de Interne s-a înfiinţat Departamentul de Urgenţă, coordonat de doctorul Raed Arafat. Conceput ca un departament care să se ocupe de astfel de cazuri, acesta a căpătat din ce în ce mai multe atribuţii.

Ministerul Sănătăţii reununţă treptat la atribuţiile pe care le are în domeniul medicinii de urgenţă de când Raed Arafat a plecat la Ministerul de Interne.

Unităţile de primiri urgenţe şi Servicii de Ambulanţă nu numai că vor fi coordonate de noul Departament, dar vor fi şi controlate de personal de la Interne care poate aplica amenzi usturătoare dacă găseşte nereguli.

Acestea pot ajunge şi la 25.000 de lei, dacă la Ambulanţă sau la camera de gardă un medic refuză tratamentul unui pacient sau dacă nu există dotările corespunzătoare.

„Această direcţie are medici în ea, în cea mai mare parte şi aici vorbim de personal specializat în domeniul medical. Vorbim de acţiuni care pot fi programate sau neanunţate”, a spus medicul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Până acum, aceasta era sarcina Ministerului Sănătăţii şi a Direcţiilor de Sănătate Publică.

„Principala activitate a Ministerului Sănătații era asigurarea asistenței medicale de urgență. Odată ce această activitate trece aproape în integralitate la Ministerul de Interne, ne putem pune întrebarea cu ce se mai ocupă Ministerul Sănătății și dacă mai avem nevoie de un ministru al Sănătății”, spune expertul în sănătate Sorin Paveliu.

Numai la Serviciile de Ambulanţă din toată ţara lucrează peste 11.000 de oameni - de la medici şi asistenţi până la şoferi şi personal administrativ.

„Nu ne este frică de control pentru că trebuie să fie şi un control asupra unei instituţii publice iar personalul din serviciul de ambulanţă chiar nu îşi pune problema. Dacă totuşi sunt probleme este normal ca cel care greşeşte să răspundă”, spune Gheorghe Chiş, preşedintele Federaţiei Ambulanţa.

Trecerea serviciilor de urgenţă în coordonarea Departamentului de la Afaceri Interne nu este singurul domeniu care va ieşi de sub controlul ministrului Sănătăţii. O nouă agenţie, care va fi condusă de un director cu rang de secretar de stat, va gestiona toate licitaţiile şi investiţiile şi va administra un buget de câteva miliarde de lei.