Siameze la Constanţa: Două fetiţe s-au născut lipite în zona abdomenului şi toracelui

Data publicării:
medici getty-1

În noaptea de luni spre marţi, femeia de 24 de ani a ajuns de urgenţă la Spitalul Judeţean Constanţa, în travaliu. Le-a spus medicilor că sarcina n-a fost urmărită nici de medicul de familie, nici de cel specialist, aşa că i s-a făcut o ecografie.

S-a crezut, iniţial, că este sarcină gemelară, unul din feţi aşezat într-o poziţie transversă, fiind o indicaţie urgentă de operaţie cezariană, ceea ce s-a şi făcut: operaţie cezariană în dimineaţa aceasta. Surpriza a fost că erau doi, dar erau uniţi”, a spus doctorul Mihnea Avram, director medical la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanţa.

Fetiţele au în comun sternul, toracele şi abdomenul. Au fost aduse pe lume prematur, la mai puţin de 34 de săptămâni şi cântăresc împreună trei kilograme. Starea lor este gravă, pentru că nu pot respira singure, aşa că sunt ventilate mecanic, iar la ecografia făcută imediat după naştere a mai apărut o problemă: „Parcă au inimile separate, dar ecografic - cel puţin - se pare că ar avea un sigur ficat. O posibilitate evolutivă este şi să trăiască unul. Noi îi vrem pe amândoi, dar, câteodată, unul decedează şi trebuie salvat celălalt. Atunci nu se mai punem problema de a separa organele şi toate organele trec la cel care supravieţuieşte”, a mai spus medicul Mihnea Avram.

Mama fetelor este ţinută sub supraveghere la Secţia de Terapia Intensivă. Acasă o mai aşteaptă alţi patru copii.

Pacienta este bine. A evoluat foarte bine până în momentul de faţă. Acum, copiii sunt la Neonatologie, sunt în curs de investigaţie”, a spus, la rândul său, doctorul Nicolae Zisu, medic ginecolog.

Medicii nu ştiu încă dacă cei doi bebeluşi vor putea fi operaţi, nici dacă intervenţia de seprarare se poate face la Constanţa. Vor afla mai multe în momentul în care fetele vor putea să respire singure.

Cei mai mulţi gemeni decedează până a împlini prima aniversare. Sunt cam 250, în lume, de operaţii reuşite, până acum. Deci destul de puţine separări în lume”, a explicat doctorul Vlad Tica, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie.

Cinci astfel de cazuri au fost înregistrate în România, în ultimii 30 de ani. Singura operaţie de separare care s-a făcut cu succes la noi în ţară a fost anul trecut, la Spitalul Marie Curie din Capitală.  


Fetițele s-au născut prematur și au, împreună, trei kilograme. Pentru că sarcina a fost nesupravegheată, mama a ajuns la spital având contracții și așteptând să nască. Ea nu a știut ce să le spună medicilor. Aceștia au văzut la ecografie că femeia urma să nască gemeni, dar, din cauza poziției copiilor, nu și-au dat seama că aceștia sunt lipiți.

La operația cezariană, medicii au observat că bebelușii sunt uniți în zona toracică și spun că este foarte posibil să împartă același ficat.

În România, în ultimii 30 de ani, doar cinci astfel de cazuri au fost înregistrate. Dintre acestea, unul singur a reușit la operația de separare.

Statistic, aceste cazuri de siamezi apar la unul din 200.000 de copii născuți. Rata de supraviețuire este de 25% în cazul băieților și de 35% în cazul fetelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri