Sari la conținut

Stresul post-traumatic se tratează mai repede prin realitatea virtuală

Programul a fost conceput special să-i ajute pe soldaţii întorşi din teatrele de operaţiuni să depăşească traumele. Cu ajutorul programatorilor, însă, poate fi recreat orice fel de mediu. Inclusiv tragedia din clubul Colectiv ar putea fi reprodusă 3D, pentru tratarea stresului post-traumatic al victimelor.

„Trebuie discutat cu cei care au fost acolo să vedem cum s-au derulat anumite evenimentele şi atunci am avea un tratament pentru stresul post-traumatic. Uneori, anumiţi stimuli specifici, un miros specific este suficient pentru noi ca terapeuţi să declanşăm o reacţie de tip anxios pe care noi o folosim cu rol clinic.”, explică Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie UBB.

Daniel David, cel care a adus acest sistem în ţară, spune că studiile arată că pentru cazurile grave, care nu dau rezultate în urma terapiei clasice, această terapie de şoc este de un real ajutor. La bază stă un principiu simplu.

La nivelul creierului se stabileşte o conexiune între stimul condiţionat şi un răspuns condiţionat. Răspunsul condiţionat este dat de frică, spre exemplu. Stimulul condiţionat poate să fie clubul respectiv.”, mai precizează Daniel David.

Terapia constă prin expunerea fobiei în spaţiul virtual. Pe măsură ce pacientul se obişnuieşte cu stimulul perceput ca fiind periculos învaţă să îşi controleze reacţiile şi să îşi depăşească frica.

Pentru a beneficia de tratament, oricine se poate înscrie la Clinica Universitară de Psihologie de la Babeş-Bolyai. O şedinţă costă între 50 şi 100 lei, dar e gratuită pentru cei fără posibilităţi materiale. 

Pe aceeași temă