Studiu. Efectul zahărului asupra tumorilor canceroase

Data publicării:
Food Network & Cooking Channel New York City Wine & Food Festival Presented By Coca-Cola - Coca-Cola Backyard BBQ presented by National Beef hosted by Andrew Zimmern and Pat LaFrieda

Oamenii de știință au descoperit că zahărul ''trezește'' celulele canceroase și amplifică agresivitatea tumorilor canceroase, informează  The Independent. Descoperirea ar putea avea un impact major asupra alimentației pacienților diagnosticați cu această problemă de sănătate.

Foto: Gulliver/Getty Images

Concluziile unui proiect de cercetare desfășurat pe parcursul a nouă ani, realizat de oameni de știință de la Institutul de Biotehnologie din Flandra (Vlaams Instituut voor Biotechnologie — VIB), Universitatea Catolică din Leuven (KU Leuven) și Universitatea Vrije din Bruxelles (Vrije Universiteit Brussel — VUB), sunt considerate o descoperire revoluționară în studiul cancerului, cercetătorii clarificând în sfârșit modul în care efectul Warburg — un fenomen în cadrul căruia celulele canceroase descompun rapid zaharurile — stimulează creșterea tumorilor.

Publicat în jurnalul științific ''Nature Communications'', proiectul a fost inițiat în 2008, acesta punând accentul pe modul în care tumorile convertesc cantități semnificativ mai mari de zaharuri în lactat în comparație cu țesuturile sănătoase.

Deși fenomenul a fost intens studiat, până în prezent nu se știa cu certitudine dacă acest efect este un simptom al cancerului sau o cauză a acestuia.

Însă această nouă cercetare oferă dovada corelației dintre zahăr și activitatea oncogenă în celulele canceroase.

''Cercetarea noastră dezvăluie modul în care consumul hiperactiv de zaharuri al celulelor canceroase conduce către un cerc vicios de stimulare continuă a dezvoltării și evoluției cancerului'', a declarat profesorul Johan Thevelein. ''Astfel, se poate explica asocierea dintre intensitatea efectului Warburg și agresivitatea tumorii," scrie Agerpres.

Oamenii de știință susțin că aceste descoperiri vor avea ''consecințe majore'' și vor oferi ''o bază pentru studii viitoare în acest domeniu''. De asemenea, ele vor avea impact asupra dietelor personalizate pentru pacienții diagnosticați cu cancer.

Cercetarea efectuată pe drojdii a fost esențială pentru această descoperire, acestea conținând aceleași proteine RAS prezente în mod obișnuit în celulele tumorale, care pot cauza cancer în formă modificată. Utilizând drojdiile ca organism-model, echipa de oameni de știință a examinat conexiunea dintre activitatea RAS și metabolismul foarte activ al zaharurilor la drojdii.

''Am observat la drojdii că descompunerea zaharurilor este asociată prin intermediul fructozei 1,6-biofosfat cu activarea proteinelor RAS, care stimulează multiplicarea atât a drojdiilor cât și a celulelor canceroase'', a adăugat Thevelein. ''Este remarcabil faptul că acest mecanism a fost conservat pe tot parcursul îndelungatei evoluții a celulelor de levuri la oameni'', a mai spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri