Tatuajele cu henna. Când pot deveni periculoase și la ce trebuie să fiți atenți

Data actualizării: Data publicării:
tatuaj cu henna
Foto: Guliver/GettyImages

Tot mai mulți tineri sunt tentați de ideea de a-și face un tatuaj cu henna, mai ales pe durata vacanței de vară. Însă această practică - folosită inițial în India și Africa de Nord - nu este lipsită de riscuri.

Tatuajul cu henna se face cu ajutorul unei paste extrase dintr-o plantă. Sunt tatuaje temporare, pentru că pigmentul dispare după câteva săptămâni. Cât rezistă un tatuaj cu henna depinde de calitatea plantei și compoziția pastei.

Pentru a vă asigura că nu aveți probleme de sănătate, trebuie să vă asigurați în primul rând că henna este cu adevărat de origine naturală - trebuie să fie de culoare roșie, galbenă sau portocalie. 

În ceea ce privește henna neagră, e mai bine să o evitați. Acest produs, care nu e natural, reprezintă un amestec de parafenilendiamină sau fenilendiamină, substanțe care dau culoarea neagră. Succesul acestui tip de henna se datorează timpului de uscare mai rapid și faptului că rezistă mai mult. Totuși, fenilendiamina este la originea a numeroase reacții alergice, care pot fi uneori de-a dreptul dramatice. 

Henna neagră poate lăsa cicatrice, mai ales în cazul copiilor. Pot apărea pe corp și eczeme sau se poate dezvolta o sensibilitate a pielii la coloranți sau vopsele de păr. Au existat cazuri când a fost nevoie de intervenții medicale urgente.

În unele țări, de pildă Franța, henna neagră este interzisă.

Când trebuie să vă îngrijorați, în cazul în care artistul care realizează tatuajul nu este suficient de onest? În primul rând dacă tatuajul se usucă prea rapid. Un tatuaj cu henna se usucă, în mod normal, în minumum o oră. De asemenea, tatuajele cu henna naturală nu rezistă prea mult în timp - cam în două săptămâni, tatuajul începe deja să se estompeze.

Și, mai ales, nu vă încredeți în artiștii tatuatori care vă spun că henna neagră este „naturală”, pur și simplu pentru că așa ceva nu există!

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri