TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Deodorantele naturale, alternativa sănătoasă în lupta cu transpirația

Data publicării:
deo

Există însă și variante naturale, precum piatra de alaun sau salvia. 

Transpiraţia este un fenomen natural prin care corpul nostru îşi menţine temperatura constantă. De aceea folosim deodorante şi antiperspirante. Ceea ce puţină lume ştie este că aceste produse acţionează total diferit.

„Dacă mirosul este cel care jenează cel mai tare, atunci vom folosi produsele din comerţ care să anihileze, mascheze sau capteze mirosul. Acestea sunt produsele cu denumirea de deodorante”, spune Ioan nedelcu, medic primar dermatolog.

Spre deosebire de deodorante, antiperspirantele inhibă cantitatea de transpiraţie eliminată de glandele sudoripare. Să fiţi însă foarte atenţi la ceea ce scrie pe etichetă! Produsele să nu conţină săruri de aluminiu, pentru că acestea blochează porii şi pot dăuna sănătăţii.

„Odată ajunse în organismul femeilor se comportă ca niște falși estrogeni și se leagă de receptorii de la nivelul glandei mamare, de la nivelul organelor genitale și pot determina tulburări, mergând de la dereglari hormonale, mastoza fibrochistică, chisturi ovariene până la afecțiuni canceroase”, explică Ruxandra Constantina, apifitoterapeut.

Cea mai ieftină soluție este bicarbonatul de sodiu

Soluţia nu este să opriți procesul de transpirație, ci să folosiți substanțe naturale care inhibă dezvoltarea bacteriilor ce provoacă mirosul neplăcut al transpirației. Cea mai ieftină soluție este bicarbonatul de sodiu.

„Local se pot face tamponări cu bicarbonat de sodiu dizolvat în apă sau oțet de mere”, spune Ruxandra Constantina.

Amestecaţi o linguriţă de bicarbonat de sodiu cu puţină apă. Aplicaţi apoi în zona axilelor şi lăsaţi să acţioneze câteva minute. Dacă vă deranjează transpirația din zona picioarelor, țineți-le în apă cu bicarbonat de sodiu și câteva felii de lămâie. Acidul citric din lămâie distruge bacteriile care provoacă mirosul neplăcut şi lasă pielea catifelată şi uscată.

O alta opțiune este piatra de alaun. Aceasta este de fapt o rocă vulcanică sută la sută naturală, care a fost doar șlefuită. Modul de folosire este diferit de al altor deodorante: aplicați-o fie după duș, pe pielea umedă, fie pe pielea uscată, după ce o țineți puțin sub jetul de apă.

„Și femeile însărcinate pot folosi acest remediu naturist pentru a îndepărta mirosul neplăcut al transpiraţiei”, subliniază Monica Jugravu, medic specialist medicină de familie.

Citiți însă cu atenție eticheta, înainte de a o cumpăra. Există două variante: „potassium alum" este cea naturală, iar „ammonium alum" este una sintetică, fabricată la scară industrială. Puteţi achiziţiona piatra de alaun brută, sub forma de stick, sau o puteți găsi în compoziţia unor deodorante naturale.

„Deodorantele naturale pe care este bine să le folosim ar trebui să conțină aloe, care este un hidratant și calmant execlent la nivelul epidermei, extract de ceai verde, care are rol detoxifiant și antibacterian”, explică Ruxandra Constantina.

Ceaiurile reglează secreția glandelor sudoripare

La fel de eficiente sunt și deodorantele pe bază de uleiuri esențiale. „Deodorantele cu uleiuri esenţiale au unele contraindicaţii în sarcină, tocmai datorită potenţialului de a produce diverse alergii, pentru că femeia însărcinată nu are de unde să ştie la ce este alergică. Se testează pe o mică porţiune din piele. Dacă este ok, pot fi folosite. Dacă nu, se renunţă şi se recurge la o altă metodă”, subliniază Monica Jugravu.

Pe lângă folosirea deodorantelor naturale, unele ceaiuri din plante medicinale reglează secreția glandelor sudoripare. „Ceaiuri de salvie, una-două căni pe zi, sau ceai de salvie în combinație cu coada șoricelului, coada calului. De asemenea pot fi folosite infuziile din frunze de mesteacăn și frunze de stejar. Local se pot face băi, în apa de baie adăugam câteva picături de ulei esențial de salvie sau ulei esențial de levănțică. De asemenea, putem face un decoct din ace de brad sau frunze de nuc, pe care îl adăugam în apa de baie”, spune Ruxandra Constantina.

Nu uitați că hidratarea și alimentația echilibrată au și ele un rol important în lupta împotriva mirosului neplăcut al transpirației. Așadar, beți cât mai multe lichide și consumați cât mai multe fructe și legume proaspete.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri