TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE| Riscurile la care se expun persoanele sedentare

Data publicării:
miscare

Stilul modern de viaţă ne transformă în persoane tot mai sedentare. Pe lângă acumularea de grăsime, în organism au loc şi alte schimbări: scade capacitatea pulmonară, sistemul venos şi cel limfatic nu mai funcţionează cum trebuie, iar creierul primeşte mai puţin oxigen.

Din 50 de români, doar patru fac mişcare în mod regulat, spun statisticile. Până acum 6 luni, Valentina Frângu făcea parte din tabăra sedentarilor.

„Am urât toată viaţa mea, din tot sufletul meu, sportul şi pe cât posibil l-am evitat, m-am ascuns în spatele unor scutiri medicale şi în şcoală şi în liceu”, a declarat Valentina Frângu.

Abia acum şi-a dat seama că organismul ei suferea din cauză că nu dorea să facă sport.

„Lipsa de mişcare produce atrofie musculară, ceea ce înseamnă o subdezvoltare a musculaturii, ceea ce înseamnă incapacitatea de a susţine activităţi obişnuite. Oasele îşi pierd din densitate. Lipsa de solicitare produce o rarefiere a structurii osoase, ceea ce predispune la fracturi”, a spus dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv.

Şi Dragoş Rouă a simţit pe pielea lui ce înseamnă să fii o persoană sedentară.

„Sunt antreprenor, sunt foarte prins în task-urile de zi cu zi, o viaţă foarte stresantă, şi luasem foarte mult în greutate, făcusem chestia asta timp de nouă ani şi mi-am dat seama că direcţia în care merg e una care se înfundă foarte repede! Drumul se va înfunda”, a spus Dragoş Rouă.

Şi pe Dragoş şi pe Valentina i-a „salvat” alergarea.

Care sunt paşii pe care îi putem urma pentru a deveni persoane active, dar şi ce modificări au loc în organism atunci când facem sport aflaţi duminică, de la ora 13:30, la emisiunea „Tinereţe fără bătrâneţe”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri