Tratamente noi și scumpe, compensate de stat

Data publicării:
medicamente plasma

Comsiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii au avut de evaluat 167 de dosare depuse de firmele de medicamente, pentru tratamente noi. Dintre acestea, experţii au admis 130 de medicamente noi, 36 au fost respinse, iar un dosar nu a fost evaluat deoarece era incomplet.

Cele mai multe medicamente incluse pe noua listă de compensate, care ar putea intra în vigoare odată cu pachetul serviciilor de bază - probabil la 1 martie, potrivit ministrului Sănătăţii, sunt pentru cancer, diabet, boli reumatice, prevenirea accidentelor vasculare şi hepatite virale.

Nivelul de compensare stabilit de Ministerul Sănătăţii pentru aceste medicamente variază în funcţie de afecţiunile pentru care sunt prescrise. De exemplu, pentru cancer sau hepatită, nivelul de compensare este de sută la sută, dar tratamentele sunt acordate pe bază de dosar, aprobat de o comisie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Acest lucru se întâmplă deoarece costurile tratamentelor sunt uriaşe.

De exemplu, un medicament împotriva hepatitei C ajunge să coste 40.000 de lei pentru o cură, unul împotriva cancerului bronho-pulmonar, 27.000 de lei sau 21.000 de lei împotriva cancerului pancreatic. De asemenea, nu toţi bolnavii care au aceste boli vor beneficia de tratamentele noi, deoarece ministerul va impune plafoane privind numărul de bolnavi care pot benefcia de aceste medicamente noi, dar scumpe.

Pachetele de servicii medicale de bază şi cel minimal vor intra în vigoare la 1 martie, cu o lună mai târziu faţă de data stabilită iniţial. Anunţul a fost făcut de Ministerul Sănătăţii. Autorităţile fac distincţie între serviciiile de care beneficiază cei asiguraţi şi cele acordate celor fără asigurare medicală.

Medicamentele de pe noua listă

167 de tratamente noi

130 de medicamente admise

36 de medicamente respinse

un dosar nu a fost evaluat

Sursa: Ministerul Sănătăţii

Lista bolilor care pot fi tratate

cancer

diabet

boli reumatice

prevenirea accidentelor vasculare

hepatite virale

Sursa: Ministerul Sănătăţii

Nivelul de compensare acordat de stat

- compensare 50% (lista B)

- gratuit (lista C şi programe de sănătate)

Sursa: Ministerul Sănătăţii

Costurile noilor tratamente

Cost tratament hepatită C - 40.157,32 de lei

Cost tratament cancer bronho-pulmonar - 27.141,87 de lei

Cost tratament transplant - 22.777,73 de lei

Cost tratament cancer pancreatic - 21.925,04 de lei

Cost tratament cancer renal - 19.189,58 de lei

Sursa: Ministerul Sănătăţii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri