Un nou tratament pentru cancerul de prostată. Cererile sunt de trei ori mai mari decât banii oferiți de CNAS

Data publicării:
Bolnava de cancer GettyImages-2092862-1

Mihai Stoiculescu a aflat că are cancer de prostată când boala era deja în fază avansată. În cazul său, schema clasică de tratament, inclusiv chimioterapia, au eşuat. A avut norocul să beneficieze de un tratament nou, decontat de stat.

Există o comisie care stabileşte o anumită prioritate, după care începe tratamentul. Este foarte scump, pentru că este foarte modern, dar rezultatele sunt imediate. Şi este destul de uşor de suportat în raport cu chimioterapia sau cu alte terapii cunoscute,” spune Mihai Stoiculescu.

Cristian, fratele său, a fost diagnosticat cu aceeaşi boală. Depistată la timp, boala a reacţionat la terapia clasică.

„După ce şi-a spus cuvântul şi chimioterapia, şi după 13 şedinţe s-a dovedit că totuşi PSA-ul n-a scăzut, am fost, din nou, supus unui tratament hormonal, care a răspuns pozitiv,” povestește Cristian Stoiculescu.

România nu are un program naţional pentru depistarea cancerului de prostată. În lipsa analizelor gratuite, mulţi bărbaţi ajung foarte rar la medic pentru controale periodice.

Cu cât facem investigaţii mai frecvent, de descoperire a cancerului de prostată la populaţia considerată sănătoasă, cu atât găsim mai mulţi subiecţi care sunt bolnavi de cancer de prostată, dar nu ştiau,” explică Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie.

Statisticile arată că peste 2.000 de pacienţi mor anual în România din cauza cancerului de prostată diagnosticat prea târziu. Noul tratament decontat de stat îi salvează pe mulţi, dar nu pe toţi.

Casa de Asigurări de Sănătate din România precis n-o să facă faţă, pentru că numărul de pacienţi cu cancer de prostată e în creştere. Şi-atunci se pune problema economică. Am putea de la bun început să vedem cine va răspunde? Da, pur şi simplu le oferim tratamentul,” precizează Florin Băcanu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală.

Anual sunt depistate 4500 de cazuri noi de cancer de prostată, boală care este a cincea cauză de deces prin cancer în România.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri