Sari la conținut

Vânătăile în exces, semn al unei afecţiuni autoimune

Aproximativ 7000 de români suferă de purpură trombocitopenică, o afecţiune autoimună, în care numărul de trombocite scade foarte mult.

Prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni: „Simptomele: la periajul de dimineaţă, apar aceste hemoragii în jurul dinţilor. De asemenea apariţia pe piele a unor puncte hemoragice sau când se lovesc apare o echimoză sau la femei o prelungire nejustificată a ciclului menstrual.”

Pacientul trebuie să fie atent la aceste simptome şi să meargă imediat la medicul de familie sau la hematolog.

Prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni: „Vine la noi destul de speriat pacientul. Marea majoritate au impresia că au o boală foarte gravă. În mod corect percep acest lucru. Din fericire, investigaţiile ne permit în câteva ore să punem diagnosticul.”

Medicii recomandă tratamentul medicamentos, însă în anumite situaţii este indicată chiar intervenţia chirurgicală.

Prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni: „Avem pacienţi care nu răspund după câteva luni de terapie cu cortizon şi atunci a doua linie este să scoatem splina, pentru că splina este organul unde se distrug aceste trombocite.”

Această tulburare nu ţine cont de vârstă şi poate afecta chiar şi copiii.