Cronica de film „Ahsoka”, primul serial Star Wars care face o „discriminare” clară între fanii înrăiți ai Războiului Stelelor și restul lumii

Mihnea Lazăr Data publicării:
Rosario Dawson în „Ahsoka”
Actrița Rosario Dawson în rolul principal din serialul „Ahsoka”. Foto: Profimedia Images

Cine naiba e „Ahsoka”? Iată întrebarea care apare pe buzele multor fani Star Wars, în aceste zile. Până acum, toate filmele și serialele din universul atât de vast al Războiului Stelelor respectau cu strictețe rețeta basmului simplu la care se putea uita oricine, fie că era fan înrăit ori prim venit. Cineva care nu auzise în viața sa de Darth Vader putea să se uite din prima la „Imperiul contraatacă” și să priceapă repede care e treaba cu individul. Acum, producătorii de la Disney au ridicat ștacheta: ca să te așezi în fotoliu pentru a viziona un serial nou, trebuie să ai temele făcute. „Ahsoka” pare a se adresa doar celor care știu pe de rost toate chichițele și șuruburile din cele 10 filme, 5 seriale, plus cele 17 benzi desenate „canonice”. Iată cum a ajuns un serial din universul atât de diversificat al Star Wars să „discrimineze” și să se adreseze exclusiv doar „elitei” fanilor genului.

Spoiler (nu că ar conta): Ahsoka e un personaj de benzi desenate care a apărut în seria de animație „Războiul Clonelor”, undeva, hăt, prin 2008. Acum, producătorii de la Disney i-au făcut propriul ei serial, cu personaje „în carne și oase”. 

Ahsoka e fosta ucenică a lui Anakin Skywalker (mega-spoiler pentru non-fani: Anakin e Darth Vader, villain-ul suprem și tatăl tuturor relelor din toate seriile, filmele și serialele) din perioada fostului „război al clonelor”.

Între timp (dacă e să ne menținem în cronologia internă a Star Wars), Anakin a luat-o pe calea Răului, iar Ahsoka a ales calea recuperării de pe urma sindromului de stres posttraumatic, provocat de experiențele de luptă din susnumitul război al clonelor. 

Intriga serialului e înțeleasă, probabil, doar de cei care au 10 pe linie la testele de cultură generală cu subiecte inspirate din Războiul Stelelor: Ahsoka este în căutarea unei hărți care o duce către un personaj ciudat dar, în esență, foarte rău - Amiralul Thrawn. Ea e împiedicată de un Jedi Căzut (Baylan Skoll), care nu e neapărat Rău, cu „R” mare: omul are prințipii, un soi de onoare, mă-nțelegi. Pe conturile fanilor fanatici, tipul e definit drept „Dark Jedi”, adică un fost militar de elită (și de onoare) ajuns un fel de mercenar Wagner.

Ray Stevenson
Actorul Ray Stevenson în rolul unui Jedi „căzut”, în serialul „Ahsoka”. Foto: Profimedia Images

Revenirea la Darth Vader ar putea fi salvarea „Ahsoka”. Și a întregii Galaxii de personaje ciudate din îndepărtatul univers Star Wars

În toată această călătorie, Ahsoka mai e însoțită de o suită de personaje ciudate și greu identificabile (o generăleasă cu piele verde și cu niște coarne de arlechin, un droid argintiu, o adolescentă cu puteri Jedi, plus ceva personaje vag umanoide - pentru curioși, există Wookieepiedia.

Acțiunea are loc la câțiva ani după căderea Imperiului Galactic, undeva între „episoadele” 6 și 7 ale seriei standard Star Wars. „Republicanii” sunt pe val, iar „imperialii” sunt vânați, deși încă mai sunt organizați în câteva cuiburi strașnice de rezistență.

Desigur, Ahsoka e „cool”, în măsura în care tot ce e legat de Războiul Stelelor e „cool”: decoruri, costume, scenografie. Universul acesta e atât de sine stătător și de „solid” încât pe forumurile fanilor înrăiți ai ajuns să dai peste bătălii online feroce între persoane care se contrazic în privința unor subiecte de genul „Câte toalete există pe Steaua Morții” sau „câte fotolii încap pe un Distrugător Stelar”. 

Fanii „vechi” au ajuns să se uite mai mult din reflex, fără prea multă tragere de inimă. Încă o bifă atinsă.

Cu toate acestea, există speranță. Ultimul episod a prilejuit o reîntâlnire între Ahsoka și fostul ei maestru: Anakin/Darth Vader.

Hayden Christensen USA. Hayden Christensen in a scene the (C)Disney+ new series: Ahsoka (2023). Plot: After the fall of
Hayden Christensen în rolul Anakin Skywalker, în serialul „Ahsoka”. Foto: Profimedia Images

Revenirea la Darth Vader nu poate fi decât o cale spre succes garantat. Fanii tradiționali își doresc de multă vreme un serial dedicat exclusiv acestui personaj care le-a bântuit copilăria și adolescența.

Iar fanii noi atât așteaptă. Mai ales dacă sunt copii: copiilor le plac la nebunie eroii negativi: sunt puternici și nu dau impresia că ar da doi bani pe reguli. Iată de ce Darth Vader, villain-ul suprem din întreg universul Star Wars s-a bucurat de un succes atât de formidabil. Și iată de ce ar merita să aibă o serie doar a lui. Mai ales că Hayden Christensen, interpretul lui Vader, a trecut deja „examenul” în serialul „Obi Wan”. Să sperăm că „Ahsoka” este doar Începutul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri