Sari la conținut

INTERVIU. Artistul care a tatuat starurile rock'n'roll

Revista Rolling Stone l-a numit „Regele Tatuajelor Rock 'n Roll”. A început să tatueze când era adolescent. Apoi, l-a cunoscut pe Igor Cavalera, toboşarul trupei Sepultura, care i-a propus să-i însoţească în turnee, pentru a-i tatua pe membrii formaţiei. De atunci, artistul american Paul Booth a perfecţionat arta tatuajului. Lucrările sale sunt considerate adevărate capodopere, iar artişti precum Corey Taylor, Phil Anselmo sau Kerry King sunt clienţii săi fideli.

Caravaggio, o inspirație pentru artistul tatuator

„Nu prea iau în serios lucrurile astea. Nu-mi place să mă gândesc la asta. Îmi văd de arta mea fără să mă gândesc „Vai! Sunt regele tatuajelor rock!". Titulatura asta mi se pare haioasă. Nu e ca şi cum merg acasă şi îmi spun „Sunt regele tatuajelor!". Starurile rock îţi aduc numai probleme”, a spus artistul. 

Paul Booth a fost în București săptămâna trecută la International Tattoo Convention 2016.

Paul Booth nu este un artist obişnuit. Lucrările sale, spune el, sunt inspirate din arta barocă. De altfel, un tatuaj poate oricând să concureze cu o pictură. Trebuie doar să ştii să foloseşti, asemeni maeştrilor renascentişti, contrastele de clarobscur.

„De fapt, de la ei m-am inspirat, în special din operele lui Caravaggio şi toţi marii artişti ai vremii. Dar nu doar marii pictori mă inspiră, ci şi micii meşteşugari ai vremii, felul lor dedicat de a lucra. Indiferent de ce meşteşug vorbim”, a explicat Paul Booth.

Întâlnirea cu Sepultura

Artistul american Paul Booth s-a născut în New Jersey. Dorinţa de a face performanţă în arta tatuajului a venit firesc, ca urmare a talentului pe care îl avea la desen, dar şi a pasiunii pentru muzica rock. Şi-a dorit încă din adolescenţă să-i tatueze pe membrii trupelor sale preferate. Minunea s-a întâmplat atunci când i-a cunoscut pe rockerii de la Sepultura.

„Igor Cavalera de la Sepultura m-a invitat la „Tattoo Convention" din California. Eu eram fanul lor înainte să ajung să-i cunosc personal. Faptul că am ajuns să-i cunosc mi s-a părut incredibil, cu atât mai mult cu cât, la acea vreme, Sepultura era pe val. Le adoram muzica şi apoi am început să-i şi tatuez. Mi-au spus să îi însoţesc în turnee. Am spus „Sigur! De ce nu?". Nu mai trăisem aşa ceva. Acolo a început tot, iar apoi nici nu mai ştiu cum am ajuns să tatuez atâtea trupe rock. Stăteam cu ei în spatele scenei, călătoream cu ei în fiecare vară. Este un stil de viaţă teribil”, a spus artistul.

Paul Booth a explicat că majoritatea clienților săi au încredere în el ca să le aleagă tatuajul. 

„Cei mai mulţi artişti îmi dau mână liberă când vine vorba de alegerea unui tatuaj. Ei îmi dau o temă anume, iar apoi mă lasă pe mine să improvizez mai departe. Chiar şi Corey Taylor a făcut asta. Mi-a spus cam ce ar vrea, iar apoi m-a lăsat să interpretez eu cum vreau. Ştiţi? Asculţi muzica celor de la Slayer, de exemplu, şi apoi te trezeşti că i-ai cunoscut personal, eşti prieten cu ei, le faci tatuaje. M-am distrat mult când le-am făcut tatuaje pentru că eu, în general, când tatuez, ascult muzica lor. Şi, când am ajuns să le fac chiar lor tatuaje, mi-am zis „E nebunie curată!"”, a adăugat Booth.

Membrii trupelor Slipknot şi Slayer nu sunt singurii artişti care apelează la talentul lui Paul Booth. Artistul tatuator i-a însoţit în concerte şi pe Pantera, Soulfly, Mudvayne sau Sepultura. Toţi au cel puţin un tatuaj realizat de Paul.

Ceea ce îl diferenţiază pe Booth de alţi artişti este, însă, felul în care reuşeşte să îmbine tehnicile picturii renascentiste cu elemente specifice artei tatuajului.

„Arta tatuajului este doar una dintre disciplinele artei. Îmi place să jonglez cu artele, pictez, tatuez, scriu muzică, sculptez, fac orice presupune creativitate. Între arta tatuajului şi pictură există un echilibru pentru că preiau tehnici din pictură şi le folosesc atunci când tatuez. Bine, am găsit o balanţă între cele două arte abia după mulţi ani”, a explicat Paul Booth.

„Artă în colaborare”

Artistul deţine un atelier de tatuaj şi, în acelaşi timp, un studio de pictură în centrul New York-ului. Aici sunt invitaţi tineri absolvenţi la Arte, în cadrul unui proiect artistic inedit: Art Fusion.

„ „Art Fusion" este un proiect de „artă în colaborare". Este vorba despre a combina stiluri, exact ca într-o improvizaţie de muzică Jazz. Adun la loc mai mulţi artişti care să lucreze împreună la un tablou. Ideea este ca, la final, să pară că doar o singură persoană a pictat acel tablou. Cu toate că fiecare este nevoit să continue ce a pictat altcineva şi să renunţe la ego-ul artistic, să îi lase pe alţii să îmbunătăţească pictura, să o modifice. Şi da, ideea este ca privitorul să spună „Cine a pictat asta?". Ei bine, 25 de pictori au pictat asta”, a explicat Paul Booth.

Privind strict ambalajul, oricine poate judeca o persoană după numărul piercingurilor sau al tatuajelor pe care le poartă. Adesea, însă, ne înşelăm. Din cauza prejudecăţilor. Dincolo de desenul tatuat, de cele mai multe ori, se ascund o poveste, un mesaj, o emoţie, exprimate cu ajutorul artei.