Povestea fotografului român care, născut fără degete la mâini și crescut la casa de copii, a cunoscut succesul peste hotare

Data actualizării: Data publicării:
iulian bohan
Iulian Ovidiu Bohan s-a născut fără degete, dar în ciuda condiției sale a reușit să devină un profesionit în fotografie. Foto: Captură video

Un clujean este unul dintre cei mai apreciați fotografi români peste hotare. I-a surprins prin obiectivul său pe Obama, Biden, Trump și Putin. Iulian Ovidiu Bohan s-a născut fără degete, dar în ciuda condiției sale a reușit să devină un profesionit în fotografie.

Iulian Ovidiu Bohan: A fost un eveniment cu George Clooney când, în loc să se însoare în America, s-a însurat în Italia. Am fost peste 2000 de jurnaliști cu bărci. Dacă mă crezi ca fotograf, eu nu am mâini. Dar atât de stabil am fost, că un fotograf de lângă mine, nu știu de unde era, a picat în apă. 

Iulian are 42 de ani, s-a născut în Cluj-Napoca și este fotograf profesionist. Prin fața obiectivului său au trecut zeci de personalități.

Iulian Ovidiu Bohan: Am văzut că Obama se plimbă prin Europa și vine și ne vizitează Germania și am zis de ce să nu. Am strigat la el să se uite la mine. Și s-a uitat la mine. Cu Putin, cu Trump, în 2017, la G20. Și acolo m-am simțit destul de onorat când din aia 20 de jurnaliști, să mă bage și pe mine la acea mică sală. În Hamburg.

Dintre toți oamenii politici, Iulian o preferă pe Angela Merkel.

-Cum e Angela Merkel?

Iulian Ovidiu Bohan: Foarte simplă, e o femeie foarte simplă care nu mi-a venit să cred. S-a dus să facă cumpărături și am prins-o și i-am făcut poze.

Fotograful recunoaște că organizatorii multor evenimente au refuzat să-i dea acreditări, din cauza dizabilității sale.

Iulian Ovidiu Bohan: Mi s-a întâmplat chiar la cel mai tare eveniment din Europa, Belinera, mi-a luat-o pe loc acolo, au zis că nu-i place de mine, pur și simplu. 

Iulian a fost un luptător de când se ştie. Fotografia l-a scos dintr-o viaţă anostă şi l-a adus pe culmile succesului.

Iulian Ovidiu Bohan: Eu am venit de undeva, de la casa de copii. Au început după revoluție să vina foarte mulți străini și erau și jurnaliști. Acolo am văzut niște străini cum aruncau jucării și bomboane. Eu ca și copil trebuia să merg, nu eu m-am uitat la cameraman, la fotograf. Și am zis gata, vreau să fiu ca ei.

A absolvit facultatea de jurnalism, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Apoi și-a găsit de muncă în Germania.

Iulian Ovidiu Bohan: Lucrez ca fotograf, redactor la o agenție de presă în Germania. Chit că am funcția pe care o am, aș putea să las aparatul jos și să stau numai în birou. Dar nu pot, m-am îndrăgostit de aparatele astea.

Performanța tânărului din Cluj-Napoca este notabilă, în condițiile în care, potrivit unui raport al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adulți, mulți dintre tinerii pleacă din sistemul de protecție cu o educație relativ modestă. Doar 24% dintre ei reușesc să urmeze cel mult 8 clase și un procent foarte mic ajunge la facultate, aproximativ 3,9%, duc la capăt o facultate.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri