Cea mai mare expoziție dedicată lui Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, la Art Safari București. Care este piesa de „rezistență”

Data publicării:
art safari

Muzeul temporar Art Safari București, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, pune în scenă, în cadrul ediției 2019, cea mai mare expoziție dedicată marelui pictor român Nicolae Tonitza, organizată în țara noastră, în ultimii 50 de ani. Conceptul expoziției este universul copilăriei, ilustrat magistral de Tonitza. Lucrările de artă, printre care și una dintre cele mai valoroase opere de pe piața de artă românească - „În iatac” - , provin de la cele mai importante muzee din țară, dar și din colecții private din România și din Europa, și pot fi admirate până pe 6 octombrie 2019, în același loc - Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

Nicolae Tonitza, unul dintre cei mai mari pictori ai României din toate timpurile, s-a născut la 13 aprilie 1886, la Bârlad. Pictor, grafician, critic de artă, Tonitza s-a remarcat prin portretele realizate, îndeosebi cele de copii și femei, precum și prin peisaje și natură statică. Este considerat liderul generației sale de artiști, din care au făcut parte Ressu, Iser, Petrașcu sau Pallady, și a impresionat prin felul în care a surprins în lucrările sale tonurile luminii și farmecul atmosferei, atât în țară, cât și peste hotare, prin expozițiile prezentate la Munchen, Paris, Roma, Veneția sau Genova. „Nicolae Tonitza, un spirit cât veacul, un scriitor desăvârşit şi un erudit. A scris extraordinar despre ceea ce nu poate fi pictat şi a pictat divin ceea ce nu poate fi descris în cuvinte. A fost un inovator în pictura bisericească, a excelat în critica de artă, a scris surprinzătoare cronici de teatru. A făcut reportaj, interviu, editorial. A fost profesor. Era impunător. Recita din marii scriitori români şi din propriile creaţii! Traducea din Baudelaire şi era preocupat de estetica lui Hegel”, spune Adina Rențea, Director programe culturale Art Safari București.

Mărturie a valorii inestimabile a operei artistului stă faptul că, pe piața de artă din țara noastră, Tonitza este artistul care a dat una dintre cele mai valoroase lucrări din toate timpurile, opera sa „În iatac” fiind adjudecată la o licitaţie în 2011 cu nu mai puţin de 290.000 de euro. Lucrarea „În iatac” poate fi admirată până duminică, 6 octombrie, în cadrul Pavilionului Muzeal din cadrul Art Safari București.

Nicolae Tonitza este cel mai bine vândut artist pe piaţa de artă din România în ultima perioadă, în anul 2012 fiind vândute 60 de lucrări ale artistului – la o valoare totală de peste 1,4 milioane de euro, în 2013 – 48 de lucrări la un preţ cumulat de peste 900.000 de euro, iar în 2014 – 38 de lucrări, cu o cifră cumulată de aproape 600.000 de euro.

Pictura lui Tonitza a rămas de-a lungul timpului o mărturie a geniului său, iar ochii negri și rotunzi ai copiilor pictați de Tonitza sunt dovada cea mai elocventă a poeziei unice pe care artistul a adus-o în arta plastică românească și a rarei înțelegeri asupra copilăriei.

Subiectul copilăriei depășește universul artei vizuale

Iubitorii de artă au șansa să admire această poezie în cadrul Pavilionului Muzeal „Nicolae Tonitza și geniul copilăriei”, curatoriat de Zoltán Soós, din cadrul Art Safari 2019. „La Art Safari punem în scenă o retrospectivă Tonitza, cu cea mai importantă parte din expoziție dedicată copilului și copilăriei. Aproape 30 de muzee naționale ne-au împrumutat opere ale marelui pictor român, printre care Muzeul Județean Târgu Mureș, Muzeul de Artă din Constanța, Muzeul de Artă din Cluj, Muzeul de Artă Vasile Pârvan din Bârlad și Muzeul Țăranului Român. Acestea sunt completate de lucrări relevante din peste 20 de de colecții private din România și din Europa, având în vedere că Nicolae Tonitza se colecționează mult și în afara granițelor țării. O șansă de neratat pentru public de a vedea în același loc lucrări de o valoare inegalabilă de Tonitza, pe care poate nu ar fi avut șansa să le vadă niciodată, și cu atât mai puțin sub același acoperiș, bucurându-se de asemenea experiență”, spune Ioana Ciocan, Directorul Pavilionului de Artă București - Art Safari.

Pentru a oferi temei un orizont mai larg decât cel imediat al artelor vizuale, expoziția investighează problematica copilului și a copilăriei dintr-o perspectivă multidisciplinară – istorică, sociologică, pedagogică și antropologică.

În acest sens, sunt expuse pe lână lucrări de pictură, sculptură și grafică și obiecte vestimentare ale copiilor din mediul rural și urban, jucării, obiecte de uz școlar, toate din perioada interbelică. De asemenea, sunt prezente secțiuni dedicate documentelor de arhivă, cuprinzând file de manuscris, fotografii documentare, decupaje din presa timpului privind cronici realizate de Nicolae Tonitza sau despre creația sa, publicații cu ilustrații ale artistului, cărți și reviste cu și despre lumea copiilor din perioada respectivă și, materiale audio ce evocă personalitatea artistului. Coloana vertebrală a expunerii o reprezintă universul copilariei, ilustrat magistral de marele artist”, adaugă Zoltán Soós, curator al Pavilionului Muzeal. 

Ce mai vedem la Art Safari 2019

Pe lângă ampla expoziție dedicată lui Nicolae Tonitza, a 6-a ediție a celui mai amplu eveniment dedicat artei din țară, susținut de Primăria Municipiului București prin Expo Arte, aduce numeroase noutăți: 4 pavilioane expoziționale noi, instalație de artă imersivă 360, creată de grupul de artiști Kuflex (Rusia) special pentru eveniment, artă chineză expusă pentru prima dată în Europa, precum și un program de conferințe susținute de Horia-Roman Patapievici, Doina Păuleanu, Georgeta Filitti și Alin Comșa. Valoarea totală a operelor expuse în Art Safari 2019 este de peste 15 milioane euro.

Arhitectura expoziției este semnată de Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția, începând cu ediția 2016 și până în prezent. 50.000 de vizitatori sunt estimați la această ediție și 4.000 de copii sunt așteptați să ia parte la Art Safari Kids.

Art Safari București, cel mai mare eveniment dedicat artei din România, a făcutsubiectul celui mai recent documentar marca Digi Documentare: 360° ART SAFARI 2018, difuzat la Digi World.

Program Art Safari București 2019

Pavilionul de Artă București – Art Safari poate fi vizitat în perioada 27 septembrie – 6 octombrie, după următorul program: luni-vineri și duminică, între orele12:00 – 21:00 și sâmbătă, între orele 12:00 – 24:00.

Muzeul temporar Art Safari 2019 poate fi vizitat, pentru prima dată, și noaptea, în cadrul unui tur organizat pe 4 octombrie, în intervalul orar 22:00 - 1:00. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului include, pe lângă tururi ghidate, art performance (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live.

Biletele pot fi achiziționate direct la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității. Mai multe informații, pe artsafari.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri