Artă descoperită în sala de judecată de la Oradea

Data publicării:
pictura

Picturile, realizate în ulei în 1898, anul în care a fost ridicat Palatul de Justiţie de la Oradea, au fost acoperite cu vopsea când comuniştii au preluat clădirea. Abia acum zeiţa Justiţiei, un arhanghel cu stema oraşului, doi îngeri cu stema Comitatului Bihorului şi un cărturar văd din nou lumina.

"S-a contactat o firmă specializată, atestată de Ministerul Cultelor, care a făcut investigarea picturilor şi acum se ocupă de restaurarea lor", spune Adrian Calamar, managerul adjunct al proiectului.

"Starea lor era foarte degradată, deci foarte multe lipsuri, au fost restaurate după principiile restaurării, să păstrăm cât mai mult din original", spune şi Szakacs Tamas, restaurator.

Experţii au reuşit să facă două dintre picturile de acum 117 ani să arate ca noi.

Restauratorii care refac picturile din Palatul de Justiţie din Oradea sunt la înălţime, la propriu. Ei lucrează pe schele înalte de opt de metri şi refac, cu migală, picturile monumentale, care vor avea o formă cât mai apropiată de cea originală.

„Figurile impun prin sobrietate, prin eleganţă, prin măreţie. Sunt compoziţii care trimit la ideea alegorică de justiţie. Justiţie egală, justitie oarbă, justiţie imparţială”, afirmă Ramona Novicov, istoric de artă.

Renovarea Palatului de Justiţie de la Oradea, începută acum trei ani, costă 54 de milioane de lei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri